Primul meci din play-off pentru Poli: derby moldav, pe terenul unei nou-promovate

Duminică, de la ora 14:15, la Galaţi, Oţelul – Politehnica Iaşi, în prima etapă a play-off-ului Ligii a II-a de fotbal.

vineri, 17 martie 2023, 02:50
4 MIN
 Primul meci din play-off pentru Poli: derby moldav, pe terenul unei nou-promovate

Poli Iaşi începe poimâine drumul din faza a doua a eşalonului secund de fotbal, drum la finalul căruia aproape sigur va urca în elită. Mare favorită la promovare, formaţia ieşeană se va confrunta la Galaţi cu echipa locală Oţelul.

În ciuda avantajului terenului propriu, capitol la care trebuie luată în calcul şi foarte probabila asistenţă ridicată, gălăţenii având, de departe, cea mai mare medie de spectatori la duelurile de acasă din Liga a II-a, oaspeţii au prima şansă. Asta pentru că Poli are mai multe capitole la care este peste adversar.

În primul rând, trebuie luată în calcul forţa financiară net superioară a ieşenilor. Cu un buget care porneşte de la cele două milioane de euro asigurate de Consiliul Local Iaşi, Poli plăteşte cele mai mari salarii din play-off, aproape mereu la timp. Ieşenii au intrat în faza a doua a campionatului cu toate drepturile la zi, miercuri fiind plătite salariile pe luna februarie şi primele restante. Susţinută şi ea de municipalitate, însă mai modest decât la Iaşi, Oţelul suferă la acest capitol, în tabăra gazdelor fiind întârzieri salariale de trei luni.

Foarte solidă financiar, Politehnica a reuşit să atragă mulţi jucători rutinaţi, trecuţi pe la prima ligă. Pe lângă cei aduşi de vara trecută, Iaşi a reuşit în iarnă să transfere alţi patru fotbalişti de la echipe de top din Liga I plus un străin din primul eşalon croat. De cealaltă parte, Oţelul se laudă cu puţini jucători cu ştaif, doar ultima achiziţie, Fatai, având sonoritate, nigerianul care susţine că are 33 de ani pierzându-şi însă multe dintre atuurile cu care s-a remarcat.

Şi la banca tehnică, Iaşi, unde lucrează Leo Grozavu, pare a fi în avantaj, în ciuda faptului că Dorinel Munteanu are în palmares un titlu de campion, obţinut chiar pe malurile Dunării. Steaua tehnicianului gazdelor a fost însă în cădere totală după plecarea de la Galaţi din 2012, mai ales după ce antrenorul care a avut ca jucător cele mai multe selecţii din istoria naţionalei României s-a confruntat cu serioase probleme personale, generate şi de consumul excesiv de alcool. Munteanu are şansa de a renaşte ca antrenor, el ducând Oţelul în Liga a II-a vara trecută şi încercând acum să lege a doua promovare consecutivă.

Apare astfel un alt atu, diferenţa de statut dintre o grupare abia reapărută după falimentul din 2016, nou-promovată în eşalonul doi, care nu a mutat masiv vara trecută, şi Poli, care mai are ca avantaj şi faptul că îl are în conducere pe omul de afaceri botoşănean Cornel Şfaiţer.

Iar dacă mai amintim şi faptul că Politehnica are un avans de patru puncte faţă de Oţelul după sezonul regulat, dar şi că în 2023 Oţelul nu a obţinut decât cinci puncte (victorie, acasă, cu Miercurea Ciuc şi remize pe terenul a două nou-promovate, modestele CSM Slatina şi CSC Dumbrăviţa), în timp ce Iaşi a rulat cu turaţie maximă, câştigând lejer disputele cu Şelimbăr, Poli Timişoara (în deplasare) şi Progresul Spartac, e limpede de ce oaspeţii sunt optimişti înainte de duelul de pe malurile Dunării. Starea de spirit a ieşenilor este alimentată şi de forţa ofensivă extrem de scăzută a gazdelor, care au numai 21 de goluri marcate în 19 meciuri, doar opt formaţii, între care ultimele şase clasate, având cifre ofensive mai slabe!

Politehnica va pleca din Iaşi spre Galaţi, mâine, cu autocarul, după un antrenament, care va avea loc în cursul dimineţii, şi va reveni acasă imediat după meci.

Formaţiile probabile

  • Oţelul: R. Pop – Farcaş, Yabre, Ghiocel, Nedelea – Jardan, I. Neagu, Cruceru – O. Ursu, Fatai, Mitoi.
  • Poli: Jankov – Martac, Plămadă, Katanec, Finica – Itu, Vaşvari, Roman – Musi, Harrison, Hlistei.

Tot duminică, de la ora 12:00, are loc o altă dispută din prima rundă a play-off-ului eşalonului secund, Dinamo Bucureşti – Gloria Buzău.

Partida Steaua Bucureşti – Unirea Dej s-a jucat aseară.  Scor  3-0, au marcat Buta (a), Ciunciukov și Trică

În prima etapă din play-out, sâmbătă, de la ora 11:00, vor avea loc meciurile: Baia Mare – Poli Timişoara, Miercurea Ciuc – Slatina, Slobozia – Şelimbăr (Metaloglobus va sta) – Grupa A; Braşov – Târgu Jiu, Unirea Constanţa – Dumbrăviţa, Ripensia – Chiajna (Progresul Spartac va sta) – Grupa B.

Comentarii