Multe dintre buncărele ieşene, pline cu murături

Principalele adăposturi antiaeriene din Iași: în ce stare sunt și cum pot fi folosite

vineri, 25 februarie 2022, 03:02
3 MIN
 Principalele adăposturi antiaeriene din Iași: în ce stare sunt și cum pot fi folosite

În judeţul Iaşi sunt, teoretic, 181 de adăposturi antiaeriene. Marea lor majoritate se află în municipiul Iaşi. Mai sunt două în Paşcani, două în Podu Iloaiei şi câte unul în Holboca, Leţcani, Miroslava şi Victoria. Numărul lor, menţionat într-o situaţie a adăposturilor de protecţie civilă realizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, nu pare să fie la zi. O verificare sumară a acestora asta arată. Cum e înăuntru, însă, în cele funcţionale?

Unele dintre blocurile nou construite în Iaşi au asemenea refugii prevăzute în proiect. De exemplu, un complex de apartamente din Copou menţionează în anunţul de vânzare, la dotări, „adăpost ALA (apărare locala antiaeriană)”.

Clădirile noi sunt şi cele care respectă cerinţele de dotare (minimă). De exemplu, adăpostul amplasat sub sediul ApaVital SA a fost gândit şi proiectat în conformitate cu prevederile legale pentru utilizatorii clădirii, am aflat de la responsabilii societăţii de apă. „Cu toate acestea, în situaţii excepţionale, acest adăpost poate fi utilizat şi de către oricare alt cetăţean, în conformitate cu dispoziţiile guvernamentale”, se menţionează într-un răspuns primit la o solicitare a Ziarului de Iaşi. Adăpostul pentru apărare locală antiaeriană de la ApaVital are o suprafaţă de 80 mp şi poate găzdui temporar cel mult 50 de persoane. Refugiul „este dotat cu uşi metalice speciale pentru adăposturi civile, cu instalaţie de filtroventilaţie pentru adăposturi de protecţie civilă şi cu uşă metalică de evacuare la capătul tunelului (ieşirea de salvare «săritura de lup», cu scară de pisică, metalică)”, precizează documentul primit la redacţie.

De adăposturi răspunde Primăria, nu asociaţia de locatari

Mai multe clădiri, sedii de societăţi comerciale sau instituţii, sunt menţionate în situaţia IGSU ca având asemenea adăposturi: căminele de la Agronomie, Aeroportul, Antibiotice SA – care are chiar trei astfel de locuri amenajate, Moldova Center, parcările subterane de la Palas, Studis şi blocul turn de pe str. Otilia Cazimir, IRO, garajul CTP din Tudor, Palatul de Justiţie, Aria Office Center etc.

Totodată, mult mai multe adăposturi sunt prevăzute la subsolul blocurilor, deşi în aceste cazuri rareori există o a doua ieşire. Cel mai cunoscut este blocul TAROM, situat peste drum de Liceul Naţional, unde una dintre scări este semnalizată cu marcajul pentru adăpost antiaerian, triunghi albastru într-un pătrat portocaliu.

Citește și: VIDEO/FOTO Informații la moment despre războiul din Ucraina

Unele din blocurile construite înainte de 1990 au subsolurile insalubre, dar în numeroase altele locatarii şi-au amenajat boxe. De instalaţia de ventilarea aerului, toaletă şi chiuvete funcţionale şi o cale de salvare în cazul în care accesul principal e blocat de prăbuşirea clădirii nici nu poate fi vorba. La blocul Y3 de pe bd. Independenţei, de exemplu, mai există încă motoarele ventilatoarelor. Şeful asociaţiei ne-a spus că tocmai urmează să răspundă unei solicitări a primăriei despre lucrările de reamenajare a adăpostului. Administraţia oraşului este responsabilă de întreţinerea instalaţiilor, şi nu asociaţia de locatari. Până atunci, murăturile depozitate acolo ar putea constitui în vremuri de restrişte o soluţie de supravieţuire, ne-a spus el cu umor. 

CITIŢI ŞI: Lista şi adresa celor 170 de adăposturi speciale pentru caz de război din Iaşi

Citește și: Solidaritate: mai mulţi ieşeni îşi pun la dispoziţie casele pentru ucraineni

Citește și: FOTO Am fost aseară la Vama Siret. Ucrainienii care intră la noi țintesc țările din Vest

Citește și: Ce spun istoricii ieșeni despre declarațiile lui Putin referitoare la motivele invaziei

Comentarii