Probleme de integritate: directoare de mare spital, învinsă de ANI în instanţă

Timp de doi ani, dr. Luanda Mititiuc a fost şi administrator la o firmă privată.

miercuri, 08 iulie 2020, 01:50
2 MIN
 Probleme de integritate: directoare de mare spital, învinsă de ANI în instanţă

Directorul medical al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, dr. Luanda Mititiuc, a pierdut procesul intentat la Curtea de Apel Iaşi Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), după ce ANI a descoperit că medicul a fost timp de doi ani în incompatibilitate. Decizia prin care dr. Mititiuc a cerut anularea raportului ANI nu este definitivă, poate fi contestată în 15 zile, însă Curtea de Apel Iaşi a decis sesizarea Curţii Constituţionale pentru a clarifica excepţia de neconstituţionalitate ridicată în proces de dr. Mititiuc. 

Astfel, CCR urmează să se pronunţe asupra articolelor din Legea 95/2006 care interzic managerilor de spital şi a celor care ocupă poziţii echivalente comitetului director să ocupe funcţii de conducere în companii. Conform anunţului făcut de ANI în luna februarie a acestui an, medicul a ocupat în acelaşi timp şi funcţia de director medical, dar şi cea de administrator al unei firme. „În perioada 22 noiembrie 2016 – 01 octombrie 2018 a exercitat simultan funcţia de director medical în cadrul Spitalului Clinic «Prof. Dr. C.I. Parhon» Iaşi şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016), coroborat cu art. 181, alin. (9) din acelaşi act normativ”, se precizează într-un comunicat emis de ANI.

Astfel, conform declaraţiei de interese a dr. Mititiuc, a fost administrator asociat al SC EXCEL MED SRL până în 2018, când firma care oferea asistenţă medicală ambulatorie a fost radiată. În toate declaraţiile de interese din perioada 2016 – 2018 era menţionat că firma nu are profit, iar în declaraţia depusă în mai 2019 pentru anul 2018 au fost precizate beneficii de 5.871, fără să fie menţionată moneda. Tot în declaraţia de interese este precizat că are calitatea de acţionar şi la Zentiva S.A. şi OMV Petrom SA, având cumulat 33.000 de părţi sociale, cu valoare totală de 42.500; nici în acest caz nu este specificată valuta, cel mai probabil fiind vorba de lei. La sfârşitul lunii ianuarie 2020, dr. Mititiuc a devenit director medical al spitalului pentru a doua oară, după ce a susţinut un concurs cu trei probe, la care a fost notată cu nota 10. 

 

 

Comentarii