Prof. Horia-Nicolai Teodorescu a devenit membru titular al Academiei Române

marți, 16 ianuarie 2018, 02:49
2 MIN
 Prof. Horia-Nicolai Teodorescu a devenit membru titular al Academiei Române

Iaşul are un nou academician. Prof. univ. dr. ing. Horia – Nicolai Teodo­rescu, profesor al Universităţii Teh­nice „Gheorghe Asachi“, a fost ales membru titular al Academiei Române.

Titlul de academician a fost oferit cadrului didactic de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Teh­nologia Informaţiei la finele anului trecut. Academicianul Horia – Nicolai Teodorescu este şi director al In­stitutului de Informatică Teoretică al Filialei Iaşi a Academiei Române, predând de-a lungul timpului la TUIASI cursuri precum Materiale pentru electronică, Fiabilitate, Proce­sarea imaginilor şi semnalului vocal sau Sisteme nuanţate. În prezent, acesta predă cursurile de Micro­controlere şi microsisteme, dar şi de Electronică şi informatică medicală, în timp ce la master predă Fundamentele inteligenţei artificiale.

Acad. Horia – Nicolai Teodorescu a precizat că a primit numirea ca pe o mare onoare, dar care presupune şi un număr mare de noi îndatoriri, responsabilităţi şi activităţi în cadrul Academiei şi în afara ei.

„Poate cel mai bogat ansamblu de responsabilităţi este cel al datoriilor morale, în care membrii Academiei se implică adesea în colectiv sau anonim şi care sunt poate mai puţin vizibile. Exemple sunt participarea la colective de redactare a unor lucrări ample, precum Istoria Civilizaţiei Româneşti, aflată în lucru, participarea la editarea şi îngrijirea de reviste ale Academiei Române, participarea la diverse activităţi de jurizare şt­iinţifică, la activităţi culturale şi ştiinţifice organizate sau co-organizate de Academia Română, re­dactarea de puncte de vedere fundamentate, solicitate de structuri ale statului sau decise de Academie ca fiind de importanţă vitală pentru stat şi naţiune – de exemplu, problema Roşia Montană. Desigur, am amintit doar câteva aspecte dintr-o ţesătură densă“, a declarat acad. Horia – Nicolai Teodorescu.

Contribuţiile ştiinţifice principale ale profesorului sunt în domeniile sistemelor inteligente şi inteligenţei artificiale, cu aplicaţii în special în ingineria biomedicală şi tehnologia vorbirii, dar şi în ramuri ale electro­nicii aplicate.

Comentarii