Declaratie de Presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Planul pentru o Uniune Europeană mai puternică

marți, 26 mai 2020, 08:31
2 MIN
 Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: Planul pentru o Uniune Europeană mai puternică

Uniunea Europeană dovedește, încă o dată, că are resurse importante pentru a rămâne unită, chiar și în fața unei provocări majore, precum o pandemie.
O acțiune importantă a avut loc săptămâna trecută, când cele două mai mari economii ale Uniunii Europene, Germania și Franța, au ajuns la o înțelegere care poate fi considerată, fără teamă de exagerare, istorică. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au prezentat un plan de recuperare post-pandemie, de 500 miliarde de euro.
Planul prevede împrumuturi pe piața de capital, făcute de Comisia Europeană. Comisia are o putere de negociere mult mai mare și poate obține dobânzi mai bune decât statele lovite de pandemie. Banii obținuți din împrumuturi vor fi distribuiți apoi sub formă de subvenții către țările afectate de criza de sănătate.
Chiar dacă scepticii anunțau ruperea Uniunii Europene post-pandemie, anunțul făcut de Germania și Franța arată opusul. Uniunea Europeană va ieși mai întărită din această criză, în ciuda opoziției deja apărute la planul Merkel-Macron și a problemelor politice punctuale. De fapt, s-a înțeles că UE poate fi un jucător important la nivel mondial doar dacă țările membre lucrează împreună.
Europa este obligată să iasă din criza economică generată de pandemie în integralitatea ei. Stagnarea economică în sudul european, lovit cel mai puternic de coronavirus, afectează companiile din țările din nord. Iar o criză economică prelungită sporește riscul apariției unor politicieni populiști sau extremiști, care ar face rău nu doar proiectului european, ci și fiecăruia dintre noi.
Iată de ce anunțul franco-german, care vine după alte programe europene de ajutor, de la Comisia Europeană sau Banca Centrală Europeană, marchează un pas important către o Uniune Europeană mai puternică.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL

 

Comentarii