De Sănătate

Punem punctul pe știi

Profesoara de chimie cu plămâni noi, în stare bună la două zile de la transplant

vineri, 14 decembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Profesoara de chimie cu plămâni noi, în stare bună la două zile de la transplant

La cei 50 de ani ai săi, Carmen Oghinciuc este un caz uluitor: a reuşit să se menţină în viaţă cu o fibroză pulmonară diagnosticată încă din 1996, plus complicaţii adiacente.

Profesoara de chimie Carmen Oghinciuc, femeia din Iaşi care a primit ieri doi plămâni, în urma unei intervenţii realizate la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti, se află în stare bună, a anunţat Administraţia Spitalelor din Bucureşti. „Intervenţia chirurgicală a fost complicată, deoarece pacientei i s-a montat o pompă exterioară, pentru a-i fi asigurată circulaţia sanguină, metodă pe care puţine spitale din Europa o folosesc. Femeia suferea de fibroză pulmonară, hipertensiune pulmonară, şi avea şi emfizem pulmonar. După ce va parcurge toate etapele medicale, potrivit protocoalelor, şi va ajunge acasă, la Iaşi, pacienta va fi îngrijită chiar de mama primului beneficiar al transplantului de plămâni, Mugurel Amariei”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Spitalelor Bucureşte, citaţi de Agerpres.

Femeia se află acum în terapie intensivă, fiind monitorizată de către medici. Carmen Oghinciuc, beneficiara celui de-al patrulea transplant de plămân care are lor în România, a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară încă din 1996, dar a reuşit să ţină boala sub control până în 2015, când o răceală i-a agravat starea. Pentru o lungă perioadă, femeia a fost dependentă de un tub de oxigen şi de tratament, stând internată la secţia de paliative a Spitalului „Sfântul Sava” din Iaşi.

Carmen Oghinciuc va mai rămâne în spitalul bucureştean până când starea sa va fi stabilă, urmând ca mai apoi, dacă este cazul, să fie transferată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, spun reprezentanţii unităţii medicale. Despre ceilalţi trei pacienţi care au primit plămâni prin transplant de-a lungul timpului în ţară, Administraţia Spitalelor spune că se simt foarte bine şi că doi au luat deja peste 10 kilograme, cel de-al treila fiind încă în perioada de recuperare postoperatorie. 

 

 

Comentarii