Profesorul Stelian Dumistrăcel va fi înmormântat azi la Bucureşti

luni, 21 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Profesorul Stelian Dumistrăcel va fi înmormântat azi la Bucureşti

Stelian Dumistrăcel, unul dintre cei mai apreciaţi lingvişti români, iubit profesor universitar, cercetător şi un vechi colaborator al „Ziarului de Iaşi”, va fi înmormântat în cursul zilei de astăzi la Bucureşti, la slujba de înmormântare urmând să participe, potrivit dorinţei acestuia, doar familia sa. La Iaşi, în onoarea şi amintirea iubitului profesor, va avea loc un moment solemn la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, la eveniment urmând să participe atât cadre didactice de la specializarea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, profesorul Stelian Dumistrăcel fiind una dintre persoanele care a pus bazele şcolii de jurnalism de la Iaşi, cât şi foşti studenţi sau cei care l-au cunoscut şi îndrăgit.

"Cercetător erudit în domeniul aspru al lingvisticii, Stelian Dumistrăcel a fost şi un om hăruit pentru meseria de profesor. Promoţii întregi de studenţi au împărtăşit cu el bucuria cunoaşterii, din care dăruia cu bunătate, fără a ţine cont de graniţele, uneori formale, pe care universitatea le conservă. Avea un tonus molipsitor, era spumos în exprimare, stăpânea o ironie bine dozată şi o atenţie microscopică spre felul în care se frământa, în discursul mediatic, aluatul limbii române. «Discursul jurnalistic» nu era doar un curs ci, graţie spiritului său enciclopedic, o lume întreagă pe care o aşternea în faţa învăţăceilor cu fiecare prelegere. Într-un interviu pe care l-a acordat fostei sale studente, Otilia Bălinişteanu, îşi mărturisea profesiunea de credinţă care-i ghidase întreaga carieră de profesor: «Şcoala este datoare să te informeze corect şi să-ţi creeze un gust, o aspiraţie pentru ceva. Şcoala nu te poate constrânge. Şi tu, dacă ai o aspiraţie spre performanţă, vei încerca să vorbeşti potrivit». Odată cu pierderea sa, dispare în neant unul din stîlpii Şcolii superioare de jurnalism de la Iaşi, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, cadru didactic la departamentul de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi şi profesor universitar la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Profesorul Stelian Dumistrăcel s-a stins din viaţă pe 18 martie, la vârsta de 84 de ani, în timp ce se afla la Bucureşti. Stelian Dumistrăcel a fost unul dintre cei mai apreciaţi cercetători de la Institutul de Filologie Română "A. Philippide" al Academiei Române, filiala Iaşi, fiind totodată şi un iubit şi apreciat profesor pentru generaţii întregi de studenţi. Profesorul Stelian Dumistrăcel este unul dintre cei care au format generaţii de jurnalişti, fiind unul dintre profesorii care au pus bazele specializării de Jurnalism şi Ştiinţe ale cominicării de la Facultatea de Litere în anul 1997.

Stelian Dumistrăcel s-a născut la Zvoriştea, în Suceava, pe data de 19 august 1937. În îndelungata carieră de cercetare a adus contribuţii în domenii precum dialectologie, fonetică, lexicologie şi lexicografie, terminologie, etimologie, romanistică sau în istoria limbii literare. Profesorul Stelian Dumistrăcel a cel care a coordonat echipa de cercetători care a realizat "Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova şi Bucovina".

În activitatea sa de cadru didactic, a fost coordonator de doctorat, a susţinut cursuri de limba română, de stilistică, retorică, a fost profesor invitat în universităţi din afara ţării, fiind totodată Doctor Honoris Causa al universităţilor din Galaţi şi din Bălţi.

Stelian Dumistrăcel a semnat numeroase lucrări din domeniile sociolingvisticii sau discursului public. În 2017 a publicat volumul "Cuvintele, încotro. Lingvistică pentru toate televiziunile", carte care conţine textele publicate în rubrica sa din Ziarul de Iaşi.

Astăzi, la orele 12.00, în Sala "Ferdinand" a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, va avea loc o întâlnire în amintirea profesorului Stelian Dumistrăcel, momentul fiind organizat de Specializarea Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării, de la Facultatea de Litere a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde a fost profesor în perioada 1997-2019, şi de Institutul de Filologie Română "A. Philippide" al Academiei Române, filiala Iaşi, unde a fost cercetător ştiinţific întreaga viaţă.

Comentarii