Prognosis: negative

marți, 01 decembrie 2020, 02:50
4 MIN
 Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Peste mai puţin de o săptămână vom avea din nou alegeri. Parlamentare. Şi tot în regim de alertă, cu măşti, distanţare fizică, spălare de mâini şi de creiere. Scriu „spălare de creiere” fiindcă toţi politicienii se întrec în populisme electorale care nu doar jignesc bunul simţ şi fracturează logica, dar contrazic flagrant inclusiv declaraţiile lor anterioare.

Iresponsabile, partidele anunţă viitoare majorări semnificative de salarii, pensii şi alte venituri, dar nu spun nimic despre obligativitatea de a corobora aceste creşteri cu puterea economiei, productivitatea muncii sau numărul de angajaţi din zona privată. Ori cu diminuarea semnificativă a tunurilor financiare date de băieţii deştepţi în relaţia cu statul.

Sigure pe ele, partidele promit o infrastructură modernă, dar este suficient să mergi o singură dată cu trenul ca să vomiţi o săptămână peste programele politice. Nu doar că viteza trenurilor e mai mică decât în urmă cu un secol, dar condiţiile de transport sunt mizerabile, gările sunt insalubre, multe dintre ele fiind transformate în sălaşe pentru tot felul de indivizi răpănoşi. Dacă mai adăugăm bălăriile crescute între şine şi gunoaiele aruncate de-a lungul terasamentului – am văzut odată nişte veceuri sparte laolaltă cu câteva calculatoare găurite – ai în faţă tabloul complet al unui sector de mare importanţă economică adus în stare de faliment greţos chiar de către politicieni. Auzi, Băsescule? Dar tu, Şova? Orban? Aţi fost miniştri ai transporturilor!

În discursuri sforăitoare, partidele promit purcoaie de euro pentru educaţie, dar nu văd că jumătate dintre dascăli sunt incompetenţi şi complet depăşiţi de vremuri. Primit iniţial cu bucurie de majoritatea profesorilor, pentru că garanta un spor de lejeritate, programul de şcoală on-line a fost rapid recuzat. De ce? Filmate pe şestache de către elevii mai şmecheri, unele ore de curs arătau ca nişte veritabile comedii cu proşti, deoarece deconspirau lipsa oricărui talent pedagogic din partea unui număr impresionant de cadre didactice. Plus că nu-l mai poţi plesni prin ecranul laptopului pe şcolarul care te contrazice. Acum înţelegem de ce avem 40% dintre elevi analfabeţi funcţional – fiindcă 40% dintre profesori sunt analfabeţi din punct de vedere pedagogic!

Mimând îngrijorarea, partidele promit fonduri arhisuficiente pentru sănătate şi convoaie de medici în parlament, dar am aflat cu toţii că multe dintre marile vedete în halate albe care se perindă pe la televiziuni sunt nişte şpăgari fără ruşine. Ori indivizi lipsiţi de scrupule implicaţi în distribuirea unor medicamente ce nu şi-au dovedit eficacitatea, ci doar capacitatea de a genera profituri uriaşe pe seama bolnavilor.

Nu am auzit pe nimeni să declare răspicat că jumătate dintre bugetari trebuie daţi afară, că jumătate dintre comune trebuie desfiinţate, că valoarea unui salariu trebuie stabilită în funcţie de performanţele, nu de vârsta angajatului, că în fruntea celor mai importante instituţii ale statului trebuie aduşi cei mai valoroşi români nu secăturile din partide, că examenele pentru orice funcţie din stat trebuie să beneficieze de transparenţă maximă, dar şi de o atenţie specială din partea autorităţilor.

Dar cum ar putea să promită partidele aşa ceva? După şapte ani în care PSD a infectat România cu numărul uriaş de impostori numiţi oriunde se mai inventa o sinecură, a venit rândul liberalilor să-şi scoată la înaintare finii, cumetrii, soţiile, amantele, nepoţii, amicii de pahar. Căci, nu-i aşa, PSD şi PNL, aceeaşi mizerie. Şi nici USR nu miroase a lăcrămioare!

În lipsa reformelor profunde, pronosticul privind evoluţia economiei naţionale rămâne negativ. Oricine va câştiga alegerile de pe 6 decembrie nu va face schimbările absolut necesare nici în administraţie, nici în educaţie, nici în sănătate. Se aşteaptă moartea pacientului. Şi abia după aceea, va pune Teodosie – arhiepiscopul Tomisului de-o sfeştanie de-l va scula din gorgan şi pe Burebista cel drept! Doar nu degeaba au construit politicienii mii de biserici în loc de şcoli, spitale şi autostrăzi!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii