Comunicat de presă

Programul naţional de investiţii în domeniul culturii n-a finanţat niciodată nimic

vineri, 11 octombrie 2019, 13:40
3 MIN
 Programul naţional de investiţii în domeniul culturii n-a finanţat niciodată nimic

Programul naţional de investiţii în domeniul culturii nu a reuşit să finanţeze niciun proiect cultural, pentru că din cauza birocraţiei a fost blocat aproape un an. Guvernul României a aprobat în cele din urmă Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.76/2018 privind acest program, la sfârşitul lunii august. Ultimele modificări vin în contextul în care, pentru prima dată, Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea acestui program a fost adoptată pentru prima dată pe data de 19 iulie a anului trecut şi aprobată de Parlamentul României abia în luna martie a anului acesta.

Ba mai mult, acestei întîrzieri i s-a adăugat ulterior şi faptul că „Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a decis că se impune îmbunătăţirea cadrului legal şi a iniţiat, în data de 10 iulie 2019, Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea actului normativ”. Astfel că, deşi un program vital pentru domeniul cultural românesc, acesta nu doar că a fost aprobat cu întârziere ci, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă, aceasta a fost propusă spre o nouă modificare şi deschisă unor noi serii de dezbateri publice, împiedicând orice alocare posibilă de fonduri, prin intermediul lui.
Senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, referitoare la finanţările realizate, până la momentul actual, prin intermediul acestui program naţional de investiţii. Printre acestea, conform prevederilor legale, se numără achiziţia de imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate, construirea de obiective culturale sau realizarea de lucrări de intervenţie şi punere în valoare a muzeelor, centrelor culturale, instituţiilor de spectacole sau concerte sau altor obiective cu destinaţie culturală. În răspunsul său, Ministrul Culturii a menţionat că toate aceste măsuri vin „în întâmpinarea nevoii tot mai mari, la nivel naţional, de protejare şi revitalizare a patrimoniului construit şi a bunurilor culturale”.

„Faptul că acest Program de investiţii în domeniul culturii este încă unul complet inaccesibil, care n-a reuşit să finanţeze încă nimic din toate lucrurile pe care legal, le-ar fi putut finanţa, mă dezamăgeşte teribil. Îmi vine greu să înţeleg imediat cum după un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă Ministerul a constatat că este necesar un altul, pentru modificarea şi completarea celui precedent, blocând astfel orice finanţare. Acum avem în sfârşit un Program naţional de investiţii adoptat la finalul verii, dar care din cauza unor împotmoliri birocratice n-a reuşit să finanţeze nimic şi să facă nicio diferenţă în domeniul cultural. Nevoile, spune bine domnul ministru, sunt într-adevăr tot mai mari. Iar dacă nu vom începe să mişcăm rapid lucrurile, se vor adânci şi vom ajunge în stadiul în care nu ne va mai rămâne nimic de salvat”, a declarat Senatorul Dan Lungu.

 

Comentarii