Proiect european de 67 milioane de lei, câştigat de UMF

joi, 09 septembrie 2021, 01:50
2 MIN
 Proiect european de 67 milioane de lei, câştigat de UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi (UMF) a câştigat un proiect european în valoare de peste 13 milioane de euro, circa 66,9 milioane de lei, pentru implementarea unei platforme de cercetare în 28 de luni. Proiectul poartă numele de CENEMED – “Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E", iar în cadrul acestuia se va dezvolta un centru de cercetare în domeniile: urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie. 

Miercuri, 8 septembrie, a fost semnat contractul de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. "Este un proiect de cercetare extraordinar, unic în România, axat pe diverse patologii din diverse domenii, de la urgenţe cardiovasculare, până la abord oncologic şi nefropatologie, cu scopul de a cerceta metodele diagnostice şi mijloacele terapeutice personalizate capabile să crească supravieţuirea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din regiunea de Nord-Est.

Un exemplu (n.red. de achiziţii în cadrul proiectului) este Sistemul Robotic «da Vinci Xi» de ultimă generaţie – sistem de prelevare mostre ţesut şi intervenţii de rezecţie tumorală, practic primul robot chirurgical din regiunea de N-E a ţării", a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Universitatea va construi şi dota trei laboratoare noi în acest proiect, trei laboratoare existente vor fi modernizate, vor fi achiziţionate 110 echipamente şi instrumente medicale fiind abordate 16 teme de cercetare.

În cadrul proiectului se vizează domenii precum îmbătrânirea sănătoasă, diagnostic precoce şi tratament personalizat, terapie personalizată, inclusiv medicamentoasă, farmacologice şi toxicologie sistemică cantitativă, dar şi evaluarea calităţii şi a riscului utilizării neraţionale la nivel populaţional a medicamentelor şi suplimentelor alimentare. "Prin obiectivele ştiinţifice propuse ca urmare a îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare în sănătate, UMF Iaşi contribuie la îmbunătăţirea stării generale de sănătate a populaţiei României, în acelaşi timp aducând contribuţii semnificative nivelului ştiinţific actual al cercetărilor din domeniu", au mai spus reprezentanţii UMF Iaşi. 

Comentarii