Proiect unic în ţară de schimbare a stilului de viaţă. Vă veți putea înscrie pe bază de CV

marți, 28 august 2018, 01:58
4 MIN
 Proiect unic în ţară de schimbare a stilului de viaţă. Vă veți putea înscrie pe bază de CV

„Evolution“ este un program pentru schimbarea stilului de viaţă, pe modelul „de unde vii şi încotro te îndrepţi?“.

Medicul psihiatru ieşean Ovidiu Alexinschi lansează în perioada următoare un proiect unic în ţară, fiind vorba despre un program de training intensiv, dedicat explorării şi dezvoltării abilităţilor personale, scopul general fiind schimbarea sti­lului de viaţă. Proiectul „Evolution“ se bazează pe teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin, în sensul dezvoltării capacităţilor personale. Astfel, programul este destinat persoanelor care simt că nu sunt mul­ţumite de felul în care arată viaţa lor, care vor să vadă ce decizii au luat pentru a ajunge aici sau ce decizii ar trebui să ia pentru a îndrepta lu­crurile.

„Evolution este un training intensiv care are şi nu are neapărat legătură cu adicţiile pentru că de fapt viaţa se intersectează cu o mulţime de adicţii, acestea fiind de fapt suprafaţa a ceea ce se întâmplă în interior. Ideea vine dintr-un concept original, dintr-o extrapolare a teoriei evoluţioniste şi mă gândeam că aşa se întâmplă şi la nivel individual. În sensul că pe parcursul dezvoltării personalităţii dispar anumite trăsături care sunt mai slabe, care nu fac faţă acestui rodaj al mediului social şi cresc anumite abilităţi şi trăsături care sunt importante pentru supravieţuire şi pentru a accede mai departe în viaţă“, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, iniţiator al acestui program.

Conform specialistului, „Evo­lution“ este destinat tuturor celor care sunt interesaţi de problema evoluţiei personale şi de problema dependenţelor care apar pe parcursul vieţii, persoane care se identifică cu probleme de gestionare a situaţiilor şi care astfel recurg la diferite vicii.

„Toate aceste lucruri vin din inte­rior, «Evolution» spune că nu este o problemă de suprafaţă faptul că apelezi la fumat, la băutură, dro­guri, ci de fapt denotă o problemă structurală. Pentru a o repara, nu este suficient să schimbi comportamente sau anumite gânduri, ceea ce se făcea în mod clasic în situaţii de genul acesta, ci trebuie să vezi de unde pleacă problema, inclusiv chestiuni legate de identitate“, a completat medicul.

Programul va cuprinde trei module a câte un week-end, de vineri până duminică, urmate de o tabără de câteva zile, prin intermediul căreia se va aprofunda ceea ce s-a făcut în timpul modulelor. Trainingurile vor fi susţinute de dr. Ovidiu Alexinschi, alături de psihoterapeutul Adrian Stogrea şi trai­nerul Letiţia Lucescu, iar acolo unde va fi nevoie vor exista şi invitaţi pe anumite domenii. Întâlnirile vor fi interactive, nefiind vorba doar des­pre noţiuni teoretice şi informaţii oferite, ci şi despre discuţii în grup, exerciţii de cunoaştere, iar la final va exista şi o metodă de evaluare, tip eseu. Modulele vor fi structurate pe modelul „de unde vii şi încotro te îndrepţi?“.

Astfel, în cadrul primului modul „De unde venim?“, fiecare persoană va porni de la o „hartă a vieţii“, va discuta despre idealurile avute, experienţele trăite, la al doilea modul numit „Schimbarea stilului de viaţă“ va observa cum funcţionează mecanismele dependenţelor, care sunt paşii necesari pentru schimbare, ajungându-se la o fază, al treilea modul „Încotro?“, care presupune o abordare aprofundată, în interior şi care duce la schimbarea efectivă. În cadrul programului va fi folosită metoda TIME (Time for awakening, Initiative taking for change, Main­taining the momentum, Evolution).

„Ideea acestui program a venit din­tr-o nevoie, de mult timp mă gân­desc la asta, pentru că se fac foarte multe lucruri la modul general, însă nimic care să treacă de straturile superficiale. «Evolution» este un or­ganism viu, care va evolua la rândul său, la fel cum progresează ştiinţa, la fel şi el se va îmbunătăţi mereu, va veni cu cele mai noi elemente“, a completat Ovidiu Ale­xinschi.

Momentan, trainingul este în curs de acreditare internaţională la Institute of Training and Occupatio­nal Learning (ITOL) din Marea Britanie, instituţie care certifică şi atestă calitatea formărilor, participanţii urmând să primească certificate recunoscute la nivel interna­ţional. După ce programul va fi acreditat, cel mai probabil după începutul lunii septembrie, se vor putea face înscrieri, locurile fiind limitate. Înscrierea se va face pe baza unei invitaţii, obţinute după trimiterea unei scrisori de intenţie şi a unui CV. 

Proiectul Evolution este dezvoltat cu sprijinul „No addict“, concept care reprezintă o abordare integrată, transdisciplinară a dependenţelor de substanţe, precum şi a noilor dependenţe existente.

Comentarii