Proiecte de 5 milioane de euro, finanţate prin PNRR, la două spitale ieşene, Oncologie si Socola

marți, 17 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Proiecte de 5 milioane de euro, finanţate prin PNRR, la două spitale ieşene, Oncologie si Socola

Două spitale din Iaşi vor beneficia de modernizare cu fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Institutul Regional de Oncologie (IRO) şi Institutul de Psihiatrie „Socola” sunt două din cele 55 de unităţi medicale din toată ţara care au avut proiecte de finanţare aprobate. În total, au fost 142 de cereri de finanţare depuse.

Proiectul IRO are o valoare de 9,9 milioane de lei, fără TVA, acesta fiind bugetul solicitat din PNRR şi poartă numele „ONCO-SERV – Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienţii oncologici la I.R.O. Iaşi”. Proiectul a fost pe locul 49 din cele 55 de proiecte aprobate şi a obţinut 80 de puncte. Cel de-al doilea proiect din Iaşi care a obţinut finanţare este cel de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi pentru „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat”, fiind vorba despre aproximativ 13,7 milioane de lei, fără TVA. Din cele 13,7 milioane de lei, unitatea medicală va contribui cu 549.000 de lei. Proiectul s-a aflat pe locul 40 şi a obţinut 82 de puncte.

La „Socola” va fi cumpărat un dispozitiv pentru tratarea Alzheimer

Prin intermediul acestui proiect, reprezentanţii unităţii medicale şi-au propus să crească numărul de spaţii de consultaţii pentru specialităţile existente, printre care medicină internă, stomatologie, psihiatrie adulţi, psihiatrie pediatrică, endocrinologie, reumatologie şi oftalmologie, dar şi să asigure un număr mai mare de cabinete de consultaţii pentru monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni psihiatrice. Totodată intenţionează să adauge noi servicii medicale acordate în ambulatoriu pentru specialităţile conexe patologiilor psihiatrice. Este vorba despre specializarea reumatologie, precum şi de geriatrie şi gerontologie.

Totodată, reprezentanţii unităţii medicale vor să achiziţioneze şi un dispozitiv performant în tratarea maladiei Alzheimer. „Acest proiect ne permite să venim cu o premieră pentru România, prin crearea unui Centru de diagnostic precoce şi tratament pentru maladia Alzheimer şi achiziţionarea unui dispozitiv inovator în tratamentul bolii Alzheimer. Vom fi singurul spital din România care va utiliza stimularea transcraniană prin impulsuri (TPS) pentru tratarea maladiei Alzheimer, cu ajutorul sistemului NEUROLITH – primul şi singurul omologat pentru tratarea sistemului nervos central al pacienţilor bolnavi de Alzheimer”, a precizat dr. Cristina Dobre, managerul Institutului „Socola”.

Tot în cadrul proiectului vor fi achiziţionate echipamente pentru realitate virtuală şi pentru stimulare cognitivă. Echipamentul penreu realitate virtuală va oferi pacientului posibilitatea de a putea explora mediile virtuale folosind membrele inferioare şi va permite monitorizarea privirii pacientului în cască pentru identificarea subconştientă a elementelor care îi cauzează frică. Echipamentul pentru stimulare cognitivă va fi destinat atât tratării cât şi analizării deficitelor cognitive ale pacienţilor, cum ar fi deficitele de memorie, atenţie, de funcţie executivă sau de câmp vizual.

Reprezentanţii „Socola” spun că prin implementarea acestui proiect se va reduce durata de spitalizare, perioada necesară efectuării unor investigaţii şi că vor fi făcute economii prin reducerea timpului de aşteptare al pacienţilor şi prin reducerea costurilor cu spitalizarea.

 

 

Comentarii