Proiectul mamut de la fosta fabrică Nicolina începe cu 9 blocuri. Cum va arăta zona?

marți, 08 mai 2018, 01:49
3 MIN

Se vor construi pe 2,3 ha din cele 24 pe care le deţine investitorul imobiliar.

Proiectul imobiliar de la fosta fabrică Nicolina va fi implementat etapizat. Beneficiarul, firma Sticknet Investment, a propus municipalităţii un prim plan urba­nistic zonal ce face referire la o suprafaţă construibilă de doar 2,3 ha din totalul celor 24 ha. Terenul se află pe latura estică a amplasamentului, cu deschidere la str. Mitropolit Varlaam.

Propunerea investitorului vizează construirea a nouă blocuri cu un regim cu două niveluri în subteran, demisol, parter şi 11 etaje. Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea PUZ, înălţimea maximă este prevăzută la 40 metri. Suprafaţa totală care face obiectul acestui PUZ ajunge la 23.771 mp, terenul fiind dezmembrat anul trecut.

Beneficiarul propune o suprafaţă construită de 11.886 mp, în timp ce circulaţiile, aleile şi locurile de parcare vor ocupa 8.320 mp, iar spaţiile verzi vor ajunge la 3.565 mp. În ceea ce priveşte locurile de parcare, investitorul susţine că va amenaja un număr de 950 de locuri, atât în subteran, cât şi suprateran.

Proiectul de PUZ este în faza de consultare publică şi încă nu a intrat în dezbaterea Comisiei de urbanism sau a Con­siliului Local. Pe parcursul acestei etape, cei interesaţi de investiţie pot solicita să studieze documentaţia urbanistică la sediul municipalităţii şi să formuleze eventuale recomandări sau sesizări cu privire la obiectul pla­nului.

Proiectul de la fosta fabrică Nicolina a fost resuscitat anul trecut. „Ziarul de Iaşi“ a prezentat, în octombrie 2017, detalii despre întregul proiect, estimările de atunci fiind că, în final, vor fi construite 45 de tronsoane de bloc. Una dintre principalele probleme constă în aglo­merarea traficului din zonă, în condiţiile în care, inclusiv acum, pe bulevarde precum Nicolae Iorga şi Socola, din imediata apropiere, se circulă anevoios.

În cadrul planului urba­nistic zonal, care analizează întreaga suprafaţă de 24 ha ce este deţinută de Sticknet Investment, investitorul a prevăzut o reţea cu străzi atât în interior, cât şi de-a lungul amplasamentului. Problema traficului a fost abordată în Comisia de circulaţie de la nivelul municipalităţii, precum şi de Agenţia pentru Protecţia Mediului.

„Proiectul de plan prevede dezvoltarea urbanistică prin realizarea de locuinţe colective şi parcări, deservite de străzi ce vor face legătura cu trama majoră a oraşului şi poate avea efecte cumulate asupra calităţii aerului şi zgomotului. Proiectul de plan prevede realizarea în zona de amplasament a unor funcţiuni care pot prezenta risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu prin creşterea numărului de locuitori, care reprezintă creşterea traficului în zonă, respectiv creşterea nivelului de zgomot şi al emisiilor în zona de acces“, se arată într-un raport al APM.

În acest context, instituţia a decis că proiectul are nevoie şi de o evaluare de mediu.

Comentarii