Proiectul SMURD 2, de 10 milioane de euro, lansat ieri la Iaşi de Raed Arafat

vineri, 20 august 2021, 01:50
2 MIN
 Proiectul SMURD 2, de 10 milioane de euro, lansat ieri la Iaşi de Raed Arafat

Proiect transfrontalier în valoare de 10 milioane de euro, din care 6 milioane de euro, fonduri nerambursabile, lansat ieri la Iaşi. Proiectul SMURD 2, continuare a proiectului SMURD 1 demarat în 2014, prevede siguranţa şi protecţia populaţiei din zona de est a ţării noastre şi din Republica Moldova prin perfecţionarea şi menţinerea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţe profesioniste. 

Proiectul a fost lansat la Palatul Culturii în prezenţa şefului DSU, Raed Arafat, şefului IGSU, general maior Dan Paul Iamandi, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova Zinaida Bezverhini, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai Diecezei Romano-Catolice.

“Proiectul întăreşte colaborarea pe care o avem. S-a văzut foarte bine ce colaborare există între noi şi R. Moldova pe partea situaţiilor de urgenţă, fie cu Ministerul de Interne, fie cu Ministerul Sănătăţii. Cred că cel mai elocvent exemplu a fost modul în care au lucrat echipele noastre împreună în Grecia. Există şi cooperarea transfrontalieră pe elicopterele SMURD, care intervin la solicitare sau la urgenţe, din judeţele Iaşi şi Galaţi.

Sper că acest proiect va întări această colaborare şi va crea bază pentru viitorul proiect. Deja colegii încep să se gândească la un proiect care să întărească colaborarea transfrontalieră mai ales în situaţii precum pandemia, un cutremur major sau altceva. Este clar că nu există graniţe pentru astfel de urgenţe, şi e clar că trebuie să intervenim împreună, să lucrăm împreună. Pentru asta trebuie şi mai multe proceduri de lucru clare între cele două părţi", a declarat şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat. Mai exact, este vorba despre amenajarea unui poligon pentru antrenamente speciale, şapte platforme de aterizare pentru intervenţii aeriene, dintre care trei în România şi patru în Republica Moldova, două noi puncte SMURD şi 14 autospeciale pentru Republica Moldova. Proiectul SMURD 2 este o continuare a proiectului SMURD 1, demarat încă din 2014.

"Primul proiect a adus un elicopter ce operează de aici, de la Iaşi, pentru toată Republica Moldova, uneori şi cu sprijinul colegilor de la Galaţi. A adus echipe medicale formate în România şi care activează pe SMURD în cadrul IGSU Moldova şi a adus începutul unei activităţi de tip medicină de urgenţă şi SMURD de o parte şi de alta a Prutului, îmbunătăţiri în activitatea pompierilor, a inspectoratelor generale pentru situaţii de urgenţă, în operarea elicopterului pentru pacienţii din Republica Moldova pe care, cei mai mulţi, i-am dus către spitalele de urgenţă din Chişinău. SMURD 2 va continua aceste daruri pentru poporul moldovean şi român, de aici, din Regiunea de Nord-Est", a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Comentarii