Advertorial

Propunere radicală pentru sectorul energetic din partea unui parlamentar ieșean! (P)

vineri, 18 martie 2022, 17:47
2 MIN
 Propunere radicală pentru sectorul energetic din partea unui parlamentar ieșean! (P)

Viceliderul parlamentarilor PSD din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei, vine cu o propunere radicală legată de soluționarea crizei energetice din România.

În plin scandal și bâlbâieli ale Ministerului Energiei, românii sunt din ce în ce mai apăsați de facturile la energie electrică și gaze.

Chiar dacă PSD a reușit, cu toată împotrivirea unei tabere peneliste, să impună plafonarea timp de un a prețurilor în sectorul energetic, totuși prețul înghețat este aproape dublu față de cel de anul trecut.

Astfel, presiunea pe agenții economici și populație va fi destul de mare, chiar dacă social-democrații și-au îndeplinit promisiunea de protejare a românilor.

Confuzia românilor este cu atât mai mare cu cât țara noastră a fost ani de zile exportator de energie electrică!

Tot mai multe voci din sectorul energetic recomandă populației și agenților economici să reducă semnificativ consumul de energie electrică pentru a scădea costurile cu facturile.

Eu nu sunt de acord! Sunt nenumărate studii care arată corelația puternică între consumul de electricitate și dezvoltarea economică! Este suficient să ne uităm la harta Europei și să observăm că țările cele mai dezvoltate au și cel mai mare consum de electricitate. Și nu este vorba doar despre consumul industrial, ci de cel casnic! De aceea, sunt de părere că soluția pentru facturile la energie electrică nu este în reducerea consumului, ci în reglementarea serioasă și realistă a pieței de energie. Nu se poate ca, în condițiile în care România este exportator de energie, românii și firmele de la noi să aibă parte de prețurile astea astronomice. Energia electrică trebuie ieftinită prin orice mijloace” a spus deputatul Silviu Macovei.

Soluția propusă de viceliderul deputaților PSD vine oarecum contra curentului de opinie care îndeamnă la scăderea consumului pentru menținerea competitivității economice. Creșterea consumului de energie electrică ar putea surveni doar în urma unor intervenții ale Statului pentru protejarea consumatorilor.

Primul pas a fost realizat de PSD prin plafonarea prețurilor timp de un an.

Silviu Macovei, însă, duce mai departe necesarul de intervenții: „Trebuie să investim masiv în independența energetică și să asigurăm prioritar consumul intern. Deja avem o pondere semnificativă de energie produsă în mod curat, eolian, hidro și nuclear. Stăm mult mai bine ca multe țări din Europa. Dar, veniturile românilor nu permit asemenea haos al prețurilor. Repet, soluția dezvoltării economice nu este reducerea consumului, ci producerea de energie mai ieftină pentru români!”. 

Comentarii