Propunere USR: Centrul Expoziţional ar putea fi transformat în spital temporar

marți, 07 aprilie 2020, 01:55
2 MIN
 Propunere USR: Centrul Expoziţional  ar putea fi transformat în spital temporar

USR Iaşi propune amenajarea unui spital Covid-19 în incinta Centrului Expoziţional „Moldova“. Deputatul Cosette Chichirău a precizat ieri că Iaşul trebuie să aibă un plan de rezervă în situaţia în care spitalul mobil propus de către Consiliul Judeţean nu va putea fi amenajat în timp util.

 Potrivit şefilor filialei, spitalul de campanie la CEM ar putea fi realizat în doar câteva zile. Pe temă a intervenit ieri şi primarul Mihai Chirica care a anunţat că Spitalul de Recuperare (520 de paturi) este eliberat şi are „toate dotările necesare tratării cazurilor de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus“. „Multe centre expoziţionale din Europa au fost deja transformate în spitale temporare. Aş aminti aici Madrid, Milano, Londra, Stockholm, Berlin şi Chişinău. Există riscul ca, în vârful epidemiei, spitalul mobil să nu fie gata şi trebuie să avem un Plan B“, a declarat ieri şefa USR Iaşi, Cosette Chichirău.
 
Clădirea Centrului Expoziţional a fost inaugurată acum mai bine de 10 ani, dar proiectul nu şi-a atins scopul: imobilul a fost lăsat de izbelişte, ani la rând. Centrul are o suprafaţă de aproape 7.000 mp, iar şefii USR Iaşi spun că spaţiile de parcare şi depozitare, alături de vestiare şi utilităţi, creează premisele ca imobilul să poată fi transformat în spital de campanie. În schimb, administraţia judeţeană susţine că amenajarea la Centrul Expoziţional a unui spital este improprie din cauza infiltraţiilor care au inundat parţial subsolul. Amintim că CJ Iaşi s-a aliat cu administraţiile judeţene din Neamţ şi Bacău pentru realizarea unui spital pe structura modulară la Leţcani, unitate care va avea 250 – 300 patru. Din cei 88 milioane lei necesari, 51,5 milioane lei reprezintă partea Iaşului, 20,5 milioane lei ar urma să vină de la Bacău, iar alţi 16 milioane lei au fost alocaţi de Neamţ. Ulterior, planul autorităţilor este de a deconta banii din fondul european special constituit pentru combaterea răspândirii Covid-19.

Comentarii