Protest în faţa spitalului din Paşcani: oamenii au pierdut sute de lei bune la leafă

marți, 12 februarie 2019, 02:50
4 MIN
 Protest în faţa spitalului din Paşcani: oamenii au pierdut sute de lei bune la leafă

Infirmierele şi asistenţii dau vina pe manager şi pe datoriile Spitalului Municipal din Paşcani. „Au angajat 14 medici. Dacă socoteşti salariul tuturor pe un an, ajungi la un milion de euro. Iar acum taie de la infirmierele care au salariul minim“.

Angajaţii Spitalului Municipal Paşcani au protestat ieri în faţa unităţii medicale împotriva nere­gulilor la care au fost supuşi în ultima vreme. Nemulţumirea a apărut după ce reprezentanţii insituţiei i-au anunţat că vor reduce sporurile acordate pentru zilele de sâmbătă şi duminică de la 100 la 50%.

Situaţia nu ar fi cauzată, spun aceştia, doar de legea care încadrează indemnizaţia de hrană în procentul total de sporuri şi care dă peste cap bugetul, ci şi de faptul că spital ar avea datorii de aproximativ un milion de lei la furnizori, pentru achitarea cărora caută soluţii.

„Angajaţii spitalului au pierderi salariale de 600-500 de lei. Personalul auxiliar, care ar trebuie să beneficieze de o creştere salarială anul acesta, s-au trezit cu ea anulată în urma tăierii sporului pentru sâmbătă şi duminică. Supărător este că se taie doar de la asistenţi şi infirmieri, nu şi de la doctori. Există într-adevăr o problemă la nivel naţional, pentru că de anul acesta indemnizaţia de hrană este băgată în acel procent de 30% total sporuri şi asta va afecta cu siguranţă şi celelalte spitale“, spune Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Acesta pune însă situaţia de la Paşcani şi pe modul în care conducătorii spitalului administrează unitatea.

„Spitalul Paşcani a intrat într-un regres financiar în principal din cauza managementului defectuos din ultima perioadă. Anul trecut au angajat 14 medici, şi nu ar trebui să faci asta dacă nu ai cu ce să îi plăteşti, pentru că dacă socoteşti salariul tuturor pe un an ajungi la un milion de euro. I-au angajat, deşi nu îi pot susţine financiar, iar acum taie de la infirmierele care au salariul minim pe economie ca să meargă treaba înainte“, a adăugat preşedintele Sanitas.

Dr. Costică Pânzaru, managerul instituţiei, nu s-a arătat impresionat de demersul angajaţilor, susţinând că numărul celor care au protestat a fost oricum nesemnificativ.

„Noi am stat de vorbă cu dl. director, dar dumnealui nu ne-a promis nimic, susţinând că bugetul nu este încă aprobat şi nu poate spune nimic. L-am întrebat de ce a tăiat salariile dacă nu ştie încă cum o să arate bugetul naţional, căci poate vor fi bani, dar acesta ne-a spus ba că îşi dă demisia, ba că trebuie să avem răbdare şi să aşteptăm. Nu ştiu cât să mai aş­tep­tăm şi pentru ce anume. Din ianuarie, de când am început discuţiile cu el, acesta a fost inflexibil. Niciodată nu ne-a dat posibilitatea să ne spunem păre­rea. Dumnealui este manager şi ceea ce spune este strict şi nu poate fi încălcat“, a spus Mirela Ungureanu, liderul de sindicat de la Spitalul Paşcani.

Angajaţii se plâng că, de când au început discuţiile legate de tăierile salariale, managerul instituţiei are un comportament abuziv. Acesta vine noaptea în spital să verifice cum sunt executate gărzile, le vorbeşte urât angajaţilor şi uneori îi ameninţă.

În unul dintre controalele sale nocturne, acesta le-ar fi trasmis unor angajaţi că, dacă le place spitalul şi vor să mai facă parte din colectiv, ar trebui să îşi controleze comportamentul şi să se mulţumească cu ce primesc.

„Oamenii se plâng de un limbaj nepotrivit. Chiar dacă eşti manager, nu ai dreptul să ştergi pe jos cu oamenii, fie că sunt asistenţi sau infirmieri, deoarece nu suntem împărţiţi în zei şi sclavi“, spune reprezentantul Sanitas Iaşi.

Contactat de „Ziarul de Iasi“, managerul a declarat că nu ar trebui să existe nicio nemulţumire, şi că oricum numărul celor care s-au plâns nu este prea mare. „Nu este nicio nemulţumire, toate protes­tele sunt nejustificate în acest moment, atât timp cât nu este un buget aprobat de Guvernul Ro­mâ­niei“, a menţionat dr. Costică Pânzaru.

De asemenea, el neagă că i-ar fi ameninţat pe salariaţi sau că ar fi vrut să-i reducă la tă­cere. Angajaţii neîndreptăţiţi spun că nu se vor opri până când nu îşi recapătă drepturile, indiferent da­că instituţia are sau nu probleme financiare. Astăzi, dar şi în zilele ce urmează, aceştia vor protesta din nou.

Comentarii