Protestul din justiție se extinde: Opt ore zilnic, nu doar două

joi, 14 decembrie 2023, 21:24
1 MIN
 Protestul din justiție se extinde: Opt ore zilnic, nu doar două

Protestul din justiție se extinde. După ce grefierii au decis, la sfârșitul săptămânii trecute, să întrerupă zilnic lucrul câte două ore, a venit și rândul judecătorilor să se alăture protestului. Acest lucru va însemna că majoritatea cauzelor înscrise pe rolul instanțelor ieșene vor fi amânate, nu doar cele programate în intervalul 10.00-12.00, când protestau grefierii. Vor mai fi judecate doar cauzele considerate a fi urgente.

Astfel, în domeniul civil vor fi judecate cauze precum adopția și plasamentul, ordinele de protecție sau internările nevoluntare. În domeniul contenciosului, vor fi judecate suspendările actelor administrative sau licitațiilor, suspendările executărilor silite și insolvențelor sau cauzele privind deschiderea procedurilor la cererea debitorului și concordatele preventive. În penal, vor fi judecate în continuare cauzele aflate în procedura de cameră preliminară, dar doar în privința măsurilor preventive, fără efectuarea de cercetări judecătorești. Vor mai fi analizate cererile de recuzare sau abținere, cererile în materia executării pedepsei care ar putea determina punerea în libertate de îndată, precum cererile de strămutare atunci când sunt dispuse măsuri preventive.

Ca și în cazul grefierilor, revendicările judecătorilor sunt îndeosebi de natură salarială, magistrații cerând asigurarea în bugetul pe anul viitor a fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale restante și a salariilor neplafonate, ca și pentru plata tranșelor din hotărârile judecătorești definitive. Este a doua oară în acest an când magistrații protestează prin amânarea judecării cauzelor, după o acțiune similară desfășurată în perioada vacanței judecătorești.

Comentarii