Protipendada liberală a Moldovei a fost ieri la Iași. S-a semnat un angajament civic

vineri, 18 iunie 2021, 02:00
2 MIN
 Protipendada liberală a Moldovei a fost ieri la Iași. S-a semnat un angajament civic

Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară a fost relansat ieri în prezenţa mai multor personalităţi din Iaşi şi din celelalte judeţe ale Moldovei: reprezentanţii universităţilor ieşene, ai consiliilor judeţene din Regiunea de Nord-Est, ai partidelor politice parlamentare, ai conducerii judeţului Iaşi. Astfel, preşedintele CJ, Costel Alexe, s-a aflat în primul rând, flancat de predecesorul său, Maricel Popa, şi de omologul de la Vaslui, Dumitru Buzatu. Din spatele lor a asistat rectorul Universităţii "Al.I. Cuza", Tudorel Toader.

Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Copou şi principalul artizan al proiectului, a trecut în revistă în faţa celor peste o sută de participanţi la reuniunea de ieri avantajele construirii viitoarei instituţii medicale. Dacă, acum, cu cele 130 de paturi disponibiule, IBCV se adresează unei populaţii de peste 4,5 milioane de locuitori, viitorul Institut care va fi construit la Miroslava, în spatele Fabricii de Antibiotice, va avea 300 de locuri. "Lucrăm în condiţii vitrege cauzate de incendiul din 2018 şi de pandemia din 2020-2021", a spus profesorul Tinică. El a adăugat că, din acest an, speră că va putea fi aplicat şi la Iaşi programul de transplant cardiac şi asistării mecanice a circulaţiei sângelui, după ce, la sfârşitul lunii în curs, va fi făcută recepţia lucrărilor de renovare şi a noului bloc operator laolaltă cu secţia de reanimare.

Listele de aşteptare se întind pe 2-3 ani, a spus directorul IBCV, care a pledat pentru necesitatea extinderii spaţiului în care cei aproape 800 de angajaţi ai Institutului Inimii îşi desfăşoară activitatea. Pe aceste liste se află şi cei aproximativ 300 de copii care se nasc într-un an, în Moldova, cu malformaţii congenitale cardiace.

Reuniunea de ieri s-a încheiat cu semnarea simbolică a unui angajament civic de către cei prezenţi. Un document oficial a fost parafat în noiembrie trecut, când Consuiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Local Miroslava, IBCV şi Ministerul Sănătăţii au încheiat un parteneriat pentru construirea IRMC până la sfârşitul anului 2026. Finanţarea estimată acum la 350 de milioane de euro ar urma să fie acordată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru asta, va trebui ca proiectul să fie înscris până în primăvara anului viitor în competiţia pentru suma necesară din totalul de 2,44 miliarde de euro alocat în PNRR pentru edificarea de spitale noi. Acest lucru ar putea să se întâmple însă mai repede, respectiv la toamnă, dacă licitaţia de atribuire a contractului de realizare a studiului de fezabilitate (SF) nu va fi contestată, iar câştigătorul va fi anunţat zilele acestea. Termenul de realizare a SF este de patru luni, astfel că documentaţia va fi depusă la toamnă. 

Citește și: A doua încercare e cu noroc? Un nou amplasament pentru „Spitalul Inimii“ de la Miroslava

Comentarii