Psihiatru ieşean, despre relaxarea din 15 mai: S-a înţeles că se poate fura startul

sâmbătă, 02 mai 2020, 10:24
2 MIN
 Psihiatru ieşean, despre relaxarea din 15 mai: S-a înţeles că se poate fura startul

Psihiatrul ieşean Ovidiu Alexinschi a atras atenţia într-o postare despre efectul psihologic pe care l-a avut anunţul preşedintelui de pe 22 aprilie privind posibila relaxare a măsurilor de pe 15 mai, care a fost receptat de populaţie ca „un semnal că se poate fura startul”. Redăm mai jos integral mesajul acestuia:

„In acest an , 15 Mai a picat pe 22 Aprilie

Din nefericire, anuntul (corect) din 22 Aprilie al presedintelui privind posibila „relaxare” a masurilor a avut un efect psihologic ascuns. In loc sa dea un orizont de speranta si sa lumineze perspectivele iesirii din izolare, stirea ca se va „da drumul” a fost un semnal ca se poate fura startul si ca, de fapt , situatia nu e nici pe departe atat de grava. Nici numarul mare, de ordinul sutelor încă, al cazurilor noi si nici sirul lung al deceselor nu au mai putut acoperi bucuria prematura a „liberarii”.

Iar corul pseudo-specialistilor, unii cu titluri stiintifice ,care persifleaza „statul aiurea in casa”, glorifica modelul suedez, instileaza teoria conspiratiei pentru ingradirea drepturilor sau pun economia inaintea vietii si sanatatii oamenilor au reprezentat „perfect storm” , o furtuna perfecta care poate matura toate eforturile uriase din ultimele 6 saptamani ale autoritatilor si a imensei majoritati a romanilor cu filon bun de intelegere. Asa ca , sa nu ne mire in urmatoarele zile o posibila revenire in forta a virusului, un al doilea val de infectari , noi focare si invariabil, sufocarea sistemului sanitar .

Iar 1 Mai poate fi cireasa de pe tortul unui dezastru anuntat. Nici tururile de forta ale ministrului sanatatii si nici militari in conducerea tuturor spitalelor nu vor putea tine locul unui simplu gest.Acela de a sta acasa .Pentru a putea sa iesim in siguranta cat mai curand.

Fara lozinci , fara campanii publicitare, fara amenintari si fara constrangeri exterioare.Prin decizie personala, constienta si izvorata din intelegerea situatiei.

Exista viata si dupa Covid-19.

Dar mai avem putin ragaz, sa ne-o modelam frumos, in interiorul mintii noastre.” (M.O.)

Comentarii