Rablele cu girofar. Revoltă a unei tinere poliţiste la adresa şefilor, după un accident

sâmbătă, 04 mai 2019, 01:50
4 MIN
 Rablele cu girofar. Revoltă a unei tinere poliţiste la adresa şefilor, după un accident

Un mesaj plin de revoltă la adresa şefilor şi a conducerii ministerului de resort postat ieri pe Facebook de o tânără agent de poliţie a pus pe jar întreg Inspectoratul Judeţean. Agent Andrada Voicu a fost grav rănită în timpul unei misiuni (dispariţia unui copil de 3 ani), în timp ce se afla cu girofarul în funcţiune într-o maşină Dacia SuperNova extrem de veche a instituţiei, care a fost lovită de o altă maşină, în trafic. „Maşinile morţii. Cu astfel de autoturisme sunt trimişi poliţiştii la evenimente. Neinscripţionate, cu semnale neomologate. În timp ce pe pagina oficială a Poliţiei Române se postează zilnic fotografii cu domnişoare cu zâmbete mişto, cu autoturisme noi şi sclipitoare, noi ne pierdem dinţii, picioarele, vieţile… Cui îi pasă că stăm internaţi la ATI cu fracturi deschise, cu dureri sfâşietoare, hemoragii cerebrale, rugându-ne pentru viaţa noastră? Cui îi pasă că tata a murit după ce a auzit de accidentul meu?“, scrie tânăra. Deşi pe pagina agentei aprecierile curgeau „gârlă“ la această postare, multe persoane postând comentarii relevante despre situaţia jalnică a Poliţiei, nimeni din conducerea IPJ Iaşi nu a vrut să facă vreun comentariu. „Analizăm“, ne-a transmis purtătorul de cuvânt.

Poliţiştii tineri, intraţi de curând în sistem, trag un semnal de alarmă în privinţa condiţiilor dure de muncă, în special în privinţa dotărilor materiale precare ale instituţiei. Printr-o postare publică, pe Facebook, o poliţistă din Paşcani, rănită grav într-un accident rutier în timp ce se deplasa la o intervenţie cu maşina instituţiei, o Dacia SuperNova veche, a scris ieri lucruri dureroase, şi atrage atenţia celor din sistem că viaţa lor are o valoare mult prea mică în ochii şefilor din Poliţie şi din ministerul de resort. Tânăra atrage atenţia că, în timp ce o parte dintre poliţistele tinere afişează pe internet „senzualitatea uniformei“, alte femei din sistem duc greul, în condiţii foarte dificile, riscându-şi inclusiv viaţa.

„Cui îi pas că tata a murit“

Tânăra agent de Poliţie din Paşcani subliniază faptul că poliţiştii sunt trimişi cel mai adesea să îşi facă treaba cu maşini vechi, nesigure pentru viaţa lor. „Maşinile morţii. Cu astfel de autoturisme sunt trimişi poliţiştii la evenimente. Neinscripţionate, cu semnale luminoase/acustice neomologate. În timp ce pe pagina oficială a Poliţiei Române se postează zilnic fotografii cu domnişoare care au buzele un pic mai mici decât colacul de la WC, cu dinţi perfecţi aliniaţi şi zâmbete mişto, cu autoturisme noi şi sclipitoare, noi ne pierdem dinţii, picioarele, vieţile, de parcă la începutul şcolii de poliţie am semnat contract cu moartea, nu cu instituţia în sine. Cui îi pasă de faptul că stăm internaţi la ATI cu fracturi deschise, cu dureri sfâşietoare, hemoragii cerebrale, rugându-ne pentru viaţa noastră şi aşteptând să treacă perioada critică, pentru a şti sigur că vom scăpa cu viaţă? Cui îi pasă că tata a murit după ce a auzit de accidentul meu?“, scrie agent Andrada Voicu, pe pagina ei de Facebook. Tânăra poliţistă le bate obrazul şefilor, cărora nu le-ar păsa de viaţa lor. „Toţi cei mari, care ne-au asigurat de sprijinul lor, ne-au întors spatele şi ne-au lăsat amanet. Nu ne întreabă nimeni dacă suntem/vom mai fi oameni normali sau dacă am rămas cu sechele. Nu îi pasă nimănui că cel puţin un an din vieţile noastre ne va fi furat de spitalizări, operaţii şi recuperare. Doamnelor/domnilor care ne conduceţi, dumneavoastră aveţi impresia că cerem prea mult? Eu sunt de părere că îmi cer doar dreptul la viaţă. Că nu trebuie să ne facem serviciul în sicrie pe patru roţi“, a subliniat Andrada Voicu.

Trei răniţi grav în accident

Accidentul în care a fost implicată tânăra a avut loc anul trecut, pe 3 aprilie, pe DN 28A Târgu Frumos – Paşcani, în zona localităţii Blăgeşti, aproa­pe de intrarea în Paşcani. Ea se afla într-o autospecială de poliţie, o Dacia veche (Super­No­va Rapsodia), care trebuia casată de mai mult timp. Agent Andrada Voicu se afla în maşină cu un alt coleg, de la Poliţia Municipiului Paşcani, şi plecau în misiune, pentru găsirea unei minore de 3 ani, dată dispărută. Aflându-se cu semnalele acustice şi sonore, poliţistul de la volan a efectuat o depăşire într-o zonă cu depăşirea interzisă, şi a intrat în coliziune cu un alt autoturism. Cei doi poliţişti din autoturismul Dacia au ajuns la spital, unde au fost operaţi de urgenţă, la fel şi o altă victimă a accidentului rutier.

IPJ bagă capul în nisip

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Iaşi s-a ferit ieri să facă comentarii referitoare la postarea agentului de la Paşcani. Încercând să luăm reacţii de la IPJ Iaşi, reporterului „Ziarului de Iaşi“ i s-a comunicat că şeful Inspectoratului, comisar şef Costel Gîtlan, este plecat în concediu, şi nu poate fi contactat. Purtătorul de cuvând al IPJ Iaşi, singurul care a fost disponibil să vorbească despre postarea agentului Andrada Voicu, ne-a transmis că instituţia va verifica cele spuse de aceasta şi va reveni ulterior cu luări de poziţie oficiale. 

 

 

Comentarii