Raed Arafat, în juriul unei competiţii care a premiat o studentă din Iaşi

joi, 24 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Raed Arafat, în juriul unei competiţii care a premiat o studentă din Iaşi

Irina-Mălina Strugaru, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), s-a clasat pe locul al doilea în finala naţională a competiţiei internaţionale FameLab, una dintre cele mai importante competiţii de comunicare a ştiinţei din lume, organizată online joi, 17 iunie 2021.

În cadrul aceleiaşi competiţii, studenta UAIC a obţinut şi două premii speciale: Premiul „Academiei Române” şi Premiul acordat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Studenta a reuşit să convingă juriul prin prezentarea unei teme despre soft robotics – „Roboţii moi sunt tari!”, despre funcţionarea şi aplicaţiile acestor tehnologii în medicină şi în alte domenii de interes.

„M-a bucurat enorm să văd cât de captivante şi pline de entuziasm au fost prezentările tuturor celorlalţi participanţi. Mi-a plăcut mult sentimentul acesta de apartenenţă pe care ni l-a dat nu doar pasiunea comună pentru ştiinţă, ci şi plăcerea de a explica şi a povesti altora ştiinţa. Am fost încântată şi pentru faptul că s-au acordat mai multe premii, ceea ce înseamnă că evenimentul începe să capete popularitate, deci lumea începe să îşi îndrepte atenţia către comunicarea ştiinţei. Chiar sper să fie la fel şi în cazul publicului – să îşi facă timp cât mai multe persoane să se uite la prezentări şi să vadă câtă dragoste pentru ştiinţă şi pentru oameni a reuşit să se adune la o astfel de întâlnire”, a declarat Irina-Mălina Strugaru.

Prezentările concurenţilor au fost evaluate în baza a trei criterii (conţinut, claritate şi carismă) de un juriu format din: dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Corina Sas, profesor la University of Lancaster, Marea Britanie, cu activitate de predare şi cercetare în domeniul interacţiunii dintre om şi calculator, Cristian Presură, cercetător principal, Philips Research, Eindhoven, (Olanda), autor de cărţi de ştiinţă şi materiale de popularizare a ştiinţei, Emil Toescu, cadru universitar asociat la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) şi la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pecs (Ungaria), consultant pe programe de ştiinţă şi arte. 

 

 

Comentarii