Rafila: Proiectarea Spitalului Regional Iaşi va fi încheiată în această lună (VIDEO)

luni, 13 martie 2023, 13:00
5 MIN
 Rafila: Proiectarea Spitalului Regional Iaşi va fi încheiată în această lună (VIDEO)

Proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi se încheie la sfârşitul lunii martie. Urmează achiziţia pentru construirea efectivă care ar putea începe în a doua jumătate a anului. Investiţia este de aproximativ două miliarde şi jumătate de lei fără TVA. Construcţia spitalului, a cărei procedură a demarat în 2017, şi a fost întreruptă în timpul pandemiei, trebuie finalizată până în 2027, a anunţat ministrul Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă. Noul spital regional de urgenţă din Iaşi urmează să asigure pacienţilor 752 de paturi , 6 centre medicale, unitate separată de ATI , ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi primiri urgenţe.

Fiecare centru deserveşte mai multe specializări ca să servească mai bine pacienţii . Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Este un spital care asigură spitalizare continuă cu 752 de paturi, grupate în 6 centre medicale. Separat este unitatea de ATI. Fiecare dintre aceste centre deservesc mai multe specialităţi, este o grupare care sugerează şi modul de organizare în viitorul nu foarte îndepărtat al asistenţei medicale încât flexibilizarea numărului de paturi în fiecare secţie să servească mai bine pacienţii. În plus, ambulatoriul de specialitate asigură 113 paturi de spitalizare de zi şi de asemenea pentru Departamentul de primiri urgenţe. Suma totală a investiţiei fără TVA este 2,4 miliarde de lei, iar termenul de finalizare este anul 2027.

După 6 ani proiectarea a ajuns la ultima etapă. Utilajele ar trebui să între pe şantier până la sfârşitul anului, iar construcţia să fie gata în 2027.

El a amintit de termenele de finalizare ale proiectării pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – luna martie, pentru Spitalul Regional Cluj – aprilie-mai, iar pentru cel din Craiova, la care licitaţia pentru proiectare s-a terminat "cel mai târziu" – luna noiembrie-decembrie.

"Construcţia durează patru ani pentru fiecare din aceste trei spitale regionale. (…) Ne dorim să avem cât mai rapid. dacă se poate exact cum a fost planificat până la finalul anului 2027. cele trei spitale funcţionale şi în paralel să lucrăm şi pentru o politică de resurse umane care să asigure toate resursele umane necesare acestor spitale, pentru că altfel… Nu facem construcţii doar de dragul construcţiilor, ci construcţii şi dotări medicale pentru pacienţii din România", a spus Rafila.

În paralel, se lucrează în această lună pentru începerea semnării tuturor contractele pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de asistenţă medicală spitalicească.

"În paralel, în această lună, începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mă refer la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente şi lucrul acesta este în mod evident un pas foarte mare înainte. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja şi practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti. Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Depinde foarte mult şi de aplicant ca să aibă succes", a susţinut ministrul.

Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi: Fac un apel către toți factorii locali implicați, în așa fel încât să putem depăși următoarele etape cât mai rapid, pentru a putea începe construcţia efectivă.

Medicii spun că e nevoie urgentă de acest spital dotat cu aparatură medicală de ultima generaţie.

Prof. Florin Mitu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor, Iaşi: Iaşul are nevoie şi toată zona Moldovei are nevoie de spital regional care va începe să se construiască primul dintre cele trei.

Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas, Iaşi: Pentru noi e important să oferim servicii în unităţi moderne pentrucă numai aşa putem să ajutăm pacienţii.

Înafară de spitalul regional Iaşi, Ministerul Sănătăţii are în plan spitalele de urgenţă din Cluj şi Craiova. Toate, proiecte de infrastructură pe terenuri virane. Procedurile de achiziţie publică sunt în curs. ANDIS, agenţia nou înfiinţată pentru dezvoltarea infrastructurii în Sănătate. Se ocupă de selectarea constructorilor şi a proiectanţilor.

Cristina Gafton, manager de proiect: Noi lansăm licitaţii. Proiectarea este făcută de un consorţiu internaţional, la Iaşi ,Cluj şi Craiova teamliderii nu sunt români la niciunul din spitale, au în spate o experienţă foarte mare de ce înseamnă construcţie şi proiectare de spitale,două companii italiene şi unul din Turcia.

Rafila a mai spus că Ministerul Sănătăţii doreşte un institut regional de boli cardiovasculare la Iaşi, dimensionat conform nevoilor pacienţilor.

"Mă refer la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, care nu a fost selectat pentru finanţare din PNRR, dar discutăm împreună soluţii încât el să devină finanţabil şi să putem să îi dăm într-adevăr caracterul de institut regional. (…) Actualul Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi este în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar în mod paradoxal pentru acest institut a aplicat Consiliul Judeţean Iaşi, pentru că terenul alocat acestui institut cu valenţe regionale a trecut la Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi a fost aplicantul. Proiectul a fost evaluat conform grilei despre care discutăm, a primit punctajul pentru institut regional, cu toate că aplicantul era Consiliul Judeţean Iaşi. (…) Ne dorim să avem un institut regional de boli cardiovasculare la Iaşi, dimensionat conform nevoilor pacienţilor, care să nu pună probleme legate de costuri", a explicat ministrul Sănătăţii.

Comitetul de vaccinologie a fost restructurat, după ce unii membri au dorit să se retragă, a mai declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila în acceaşi conferinţă de presă.

"Avem un Comitet nou de vaccinologie. Nou în sensul că a fost restructurat, pentru că au fost persoane care au dorit să se retragă. Noua echipă de la Comitetul de vaccinologie ne va oferi argumentele profesionale pentru includerea acestor vaccinuri (împotriva HPV) pe lista de medicamente compensate, pentru cine şi, eventual, ne pot sugera anumite procente. Acestea trebuie să le lucrăm ulterior, după ce avem punctul de vedere tehnic al Comitetului de vaccinologie, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate", a explicat ministrul. Întrebat dacă acest lucru se va putea realiza până la finalul acestui an, Rafila a răspuns: "Cu siguranţă".

SURSA: stiri.tvr.ro

Comentarii