Raportul dintre promisiunile făcute ieşenilor şi realizările primarului Chirica

sâmbătă, 15 iunie 2019, 16:30
5 MIN
 Raportul dintre promisiunile făcute ieşenilor şi realizările primarului Chirica

În perioada următoare, "Ziarul de Iaşi" va publica o analiză cât mai exhaustivă a celor trei ani de mandat Chirica. În textul de faţă, ne rezumăm la cele mai flagrante minciuni. În ordinea propusă în broşură de candidatul PSD.

Fostul edil Gheorghe Nichita era poreclit "mister 10, 15 sau 20 la sută", în funcţie de procentul încasat la contractele atribuite de Primărie. Mihai Chirica îi duce renumele mai departe. Nu atât pentru şpaga pe care ar încasa-o, cât pentru raportul dintre promisiunile făcute ieşenilor şi realizările efective.

În mai 2016, în campania electorală pentru Primăria Iaşi, Chirica a distribuit în oraş o broşură color, în 36 de pagini, cu proiectele pe care se angaja să le ducă la capăt în timpul mandatului. Totul frumos aranjat, cu domenii şi subdomenii, cu imagini colorate şi liniuţe de la capăt. Nu era o simplă listă de promisiuni, ci o "viziune de dezvoltare a oraşului", aşa cum singur se lăuda. În perioada următoare, "Ziarul de Iaşi" va publica o analiză cât mai exhaustivă a celor trei ani de mandat Chirica. În textul de faţă, ne rezumăm la cele mai flagrante minciuni. În ordinea propusă în broşură de candidatul PSD.

Transparenţă. Consultări publice s-au făcut, aplicaţii web s-au făcut degeaba – pentru că nu funcţionează sau nu se doreşte funcţionarea lor -, şi apoi a venit GDPR. Primăria Iaşi a secretizat anul trecut aproape toate informaţiile publice care fac referire la persoane fizice, într-un exces de zel în interpretarea regulamentului european. Adică fix acele date prin care cetăţeanul îşi poate face o idee despre cine dă şi cine ia şpagă la Primărie/instituţiile subordonate. Puţine municipalităţii din ţară şi-au permis, au avut tupeul, să preia modelul de opacitate promovat de Primăria Iaşi.

Educaţie. Investiţii în noi campusuri pre şi universitare, zeci de şcoli, licee şi terenuri de sport modernizate… Cu îngăduinţă 10%. Cât despre extinderea creşelor şi grădiniţelor, vorbiţi cu părinţii care azi – joi, 12.06 – vor protesta împotriva criteriilor de înscriere modificate de Primărie. Cifre, nu promisiuni: Peste 600 de copii nu au în prezent loc în creşele din Iaşi.

Siguranţă. "Vom eradica actele de comerţ ilegal şi contrabanda cu alcool, ţigări şi stupefiante în pieţe şi locuri publice". Nu s-a eradicat nimic. Altfel, Iaşul e un oraş relativ sigur prin comparaţie cu centrele urbane similare din Europa, dar nu datorită poliţiei locale şi a supravegherii video, ci pentru că delicvenţii ieşeni s-au mutat în centrele urbane similare din Europa.

Familie. "În perioada următoare, vom construi minim 400 de locuinţe noi pentru tineri". Au trecut trei ani, poate în perioada următoare. Ce-i drept, s-au făcut mii de locuinţe pentru tinerii dezvoltatori imobiliari care au intrat în graţiile primarului. "Vom reda în circuitul urban o serie de clădiri din centrul istoric al oraşului". Cine are curaj să se plimbe noaptea dinspre "Cuza Vodă" spre "Tg. Cucului"?

Sport. Eradicat, vorba primarului. Echipa de fotbal încă răsuflă, dar timp mai e. În ultimul an de mandat, va fi scoasă definitiv de la aparate. Cât despre săli de sport, stadioane, arene de tenis, piste de biciclişti… 0%.

Sănătate. Iaşul nu s-a transformat "într-un centru medical şi de recuperare de atractivitate naţională şi europeană".

Locuri de parcare, trafic rutier. E cel mai amplu capitol din broşură şi cu cele mai multe promisiuni rămase fără acoperire. Atrage atenţia următoarea frază: "Problema traficului rutier şi a locurilor de parcare trebuie tratată raţional şi pragmatic, iar nu populist şi alarmist". Să ne amintim cum, în aprilie, într-o seară liniştită de vineri, Primăria a anunţat de "nicăieri" interzicerea graduală a autovehiculelor poluante, cu un grafic care trimitea la "nebuni" 90% dintre şoferii din oraş. Pragmatic, raţional, deloc alarmist?

Infrastructură. Noi pasaje subterane – ioc, bărcuţe pe Bahlui – ioc, traficul azi în oraş – o bătaie de joc.

Transport public. Autobuze noi, câteva tramvaie vechi, şi, momentan, cam atât.

Iaşul nostru curat. Iaşul are azi cel mai murdar aer din ţară şi e printre cele mai poluate oraşe din Europa.

Iaşul nostru frumos. Prelungirea telescaunului la Ciric, nu; complex european de tratament la Nicolina, nu; terase şi baze sportive de-a lungul Bahluiului, nu.

Cultură şi culte. Singurul capitol cu procent de peste 50%, în condiţiile în care promisiunile vizau punctual modernizarea unor clădiri de patrimoniu.

Economie. Parc industrial la Fortus, nu; Parc IT, nu; un "climat prietenos şi corect faţă de investitorii oneşti", nu prea. Doar dacă Mihai Chirica înţelege prin investitori oneşti persoane condamnate definitiv.

La finalul broşurii se cască o listă cu 34 de candidaţi PSD la Consiliul Local. Chirica a părăsit partidul, dar nu poate da vina pe foştii colegi pentru nerealizări/întârzieri. Toţi i-au rămas fideli. Fie pentru că interesele mai mereu li s-au intersectat, fie pentru că primarul a rămas, în fapt, un pesedist şi e perceput ca atare de sistemul perpetuat la Palatul Roznovanu. De altfel, un sistem din care Chirica face parte din 2001. Nu sunt 3 ani de mandat, ci 18 ani de când actualul primar îşi impune "viziunea" asupra Iaşului.

Comentarii