Război în toată regula la Poli

joi, 04 martie 2021, 02:43
6 MIN
 Război în toată regula la Poli

Primarul Chirica şi Consiliul Director au decapitat clubul .Andrei Cristea a fost tras pe dreapta când conducea antrenamentul echipei.Directorul de scouting Anton Heleşteanu a fost demis, iar preşedintele Ciprian Paraschiv este forţat să plece.Marian Rada va fi antrenor interimar. Consilieri locali îl critică pe Chirica şi cer schimbarea Consiliului Director

 

 

Fără a deţine vreo funcţie la Politehnica Iaşi, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a dat din nou tonul schimbărilor la clubul din Copou, aşa cum a făcut-o de mai multe ori în trecut, când a indus deciziile pe care le-a dorit. După ce, coincidenţă sau nu, a pronunţat des în ultima perioadă numele lui Adrian Ambrosie, Chirica a participat la o şedinţă a Consiliului Director al grupării ieşene în urma căreia persoane aflate în conflict cu Ambrosie au ieşit şifonate. La întâlnirea care a avut loc în sediul Primăriei au mai fost prezenţi, alături de Adrian Ambrosie, care e şi membru în CD, şi ceilalţi trei membri actuali ai Consiliului: fostul antrenor Leonid Antohi (79 ani), preşedinte al Consiliului Director, fostul director Salubri, Ion Apostol (65 ani) şi Ioan Melinte, din cadrul firmei Conest. Practic, alături de fostul fotbalist Mircea Ursu (68 ani), persoanele amintite au avut frâiele fotbalului ieşean în ultimii cinci ani. Trebuie precizat că deşi Chirica a spus des despre Ambrosie că este “patronul” echipei, ultimul are aceleaşi drepturi cu cele ale celorlalţi membri ai Asociaţiei care conduce Politehnica. Din această asociaţie mai fac parte, alături de Ursu şi membrii CD, Horia şi Laurenţiu Sabo, nu şi Constantin Anghelache, cel care, prin Tricolorul Breaza, a adus, practic, locul de ligă secundă la Iaşi în 2010.

În urma întâlnirii de ieri dintre Chirica, Ambrosie, Antohi, Apostol şi Melinte s-a anunţat demiterea lui Andrei Cristea din funcţia de antrenor, demiterea directorului de scouting Anton Heleşteanu şi sancţionarea preşedintelui Ciprian Paraschiv cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni. Conform unor surse, se doreşte ca Paraschiv să fie împins să demisioneze şi nu să fie demis, deoarece preşedintele are în continuare mulţi susţinători şi un contract pe o perioadă nedeterminată, plus o clauză de reziliere similară cu cea pe care a avut-o un fost conducător, Florin Prunea. Reamintim, Poli a pierdut în 2017 peste 20 000 de euro după ce Prunea a fost demis cu câteva săptămâni înainte de finalul contractului, iar Ambrosie a fost instalat preşedinte. Pentru ca Paraschiv să fie înghesuit şi mai tare s-a stabilit că deciziile vor fi luate de CD şi că va fi chemat pentru diminuarea salariului.

Fostul căpitan al Politehnicii a aflat hotărârea Consiliului Director în drum spre Bucureşti, unde va participa azi la o şedinţă a Ligii Profesioniste de Fotbal. Cel care, la rugămintea lui Chirica, a renunţat, într-un an electoral, la funcţia de director în cadrul FRF pentru a veni la Poli, şi i-a făcut campanie primarului, nu a dat nicio declaraţie, preferând să posteze pe facebook: “Îmi voi prezenta punctul de vedere după ce voi discuta cu cei care au luat deciziile fără să fiu consultat. Acum, pot să spun doar atât: Andrei nu merita să fie tratat atât de urât!”.

 

Cristea se pune la dispozia clubului

Preşedintele s-a referit la faptul că Andrei Cristea conducea antrenamentul echipei în momentul în care s-a anunţat că va fi înlocuit! Pentru a nu stârni furia suporterilor, Cristea, care mai are contract pe încă un an, va fi păstrat ca jucător. Golgeterul în vârstă de 37 de ani nu este însă deloc pregătit, după ce în iarnă nu s-a făcut cantonament, apoi a avut COVID-19, iar de când a devenit antrenor s-a antrenat puţin. În plus, el va fi suspendat, aproape sigur, alte etape şi după meciul cu FC Argeş, de luni, astfel că o eventuală revenire pe gazon pe final de sezon ar fi extrem de riscantă.

Simbolul Politehnicii de după ’89 nu a vrut să intre în conflict cu cei care, dacă erau eleganţi, ar fi putut să-l susţină (a stat câteva meciuri pe bancă!) sau să-l cheme şi să-i ceară să se retragă pe cale amiabilă din funcţia de antrenor. “Sunt la dispoziţia clubului” a spus Cristea, care a fost taxat de Chirica, până mai ieri un susţinător al fotbalistului.

Conform unor surse, aşa cum s-a vehiculat de mai multă vreme, când tensiunile interne de la Poli au răbufnit public, tensiuni care s-au acutizat după ce Paraschiv le-a tăiat salariile lui Ambrosie, Antohi şi Ursu, Flavius Stoican, apropiat de tandemul Chirica – Ambrosie, era principala variantă dorită. Cum există destule voci care nu agrează această variantă, au fost lansate şi piste de avarie, printre care se numără Gigi Mulţescu şi Vasile Miriuţă. Până la instalarea unui nou antrenor, de pregătire se ocupă Marian Rada, care a făcut abia luni contactul cu echipa.În ceea ce-l priveşte pe Heleşteanu, acesta a refuzat să comenteze decizia luată la Palatul Roznovanu.

Astfel, punând pe primul plan redresarea economică a unui club aflat la un prag de faliment, Paraschiv a plătit pentru rezultatele sportive slabe din acest sezon, căzând victimă intrigilor ţesute de mult timp. Cel care a fost adus pe cai mari anul trecut şi şi-a sporit în vară consistentul capital de imagine pe care îl avea din vreme când juca, deoarece, practic, a fost decisiv în salvarea Politehnicii de la retrogradare, va fi acum la dispoziţia lui Chirica, Ambrosie şi a restului persoanelor dintr-un Consiliu Director despre care primarul a spus, în repetate rânduri, că trebuie reformat.

 

Reacţii în spectrul politic

Consilierii locali ieşeni au reacţionat după deciziile de ieri. Chirica a fost taxat atât de reprezentanţi USR-PLUS, cât şi de PSD, primii solicitând schimbarea Consiliului Director! “Colapsul în care se află Politehnica este rezultatul intruziunii politice în activitatea acestuia. Desfidem comportamentul lipsit de fair-play a domnului primar Chirica. Dânsul caută acum vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă, dă sancţiuni şi directive Consiliului Director (în ce calitate?), fără a recunoaşte că am ajuns în această situaţie tocmai din acestor practici nesănătoase de imixtiune a politicului” au precizat, într-un comunicat, cei trei membri USR Plus din Comisia de Sport a CL, Cezar Baciu, Andrei Popescu şi Ionuţ Anastasiei. Aceştia au propus două măsuri: schimbarea Consiliului Director, care să fie constituit din reprezentanţi ai CL Iaşi, ai asociaţiilor de suporteri, ai mediului de afaceri şi ai universităţilor ieşene, şi schimbarea modalităţii de finanţare a clubului. Primul pas ar fi redresarea financiară, pe baza unui plan de trei ani. Apoi, finanţarea de la bugetul local ar urma să fie doar pentru activitatea competiţională şi infrastructură, iar salariile şi bonusurile să fie acoperite din alte surse.

PSD a reacţionat prin vocea liderului consilierilor locali ai partidului, Bogdan Balanişcu: “Unele decizii luate astăzi sunt bune. Nu şi suficiente.Nu ştiu însă în ce calitate a participat domnul primar la şedinţa CD, pentru că domnia sa face parte din executivul Primăriei, nu din deliberativ. Grupul consilierilor PSD a susţinut şi va susţine Poli în continuare, însă aşteptăm un plan bine structurat”.

Consiliul Local Iaşi a alocat anul trecut circa 4,5 milioane lei clubului ieşean, în condiţiile în care Paraschiv susţine că a găsit datorii aproabe duble faţă de suma amintită. În 2017, anul în care Ambrosie a preluat funcţia de preşedinte, Politehnica a primit circa 8 milioane lei dinspre Palatul Roznovanu. În presă s-a scris că în alte oraşe, cu bugete mult mai mici decât ale Iaşului, echipele de fotbal au beneficiat într-un an de zile de alocaţii de 2 milioane de euro, sau chiar mai mult, de la oficialităţile locale.

Comentarii