Războiul din Ucraina, ziua 28: Moscova amenință din nou cu folosirea armelor nucleare. Ucraina a trecut la o ușoară ofensivă, afirmă Pentagonul

miercuri, 23 martie 2022, 08:09
4 MIN
 Războiul din Ucraina, ziua 28: Moscova amenință din nou cu folosirea armelor nucleare. Ucraina a trecut la o ușoară ofensivă, afirmă Pentagonul

Rușii nu mai încearcă să-l destituie pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și să demilitarizeze pe deplin Ucraina, afirmă premierul israelian Naftali Bennet, cel care încearcă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina. În tot acest timp, Rusia continuă bombardamentele în mai multe orașe, Mariupolul fiind într-o situație disperată. Pe de altă parte, în câteva zone, Ucraina a trecut la contraofensive împotriva forțelor rusești.

ORA 12

Echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează activ pe întreg teritoriul Republicii Belarus şi se acumulează de-a lungul frontierei cu Ucraina, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene în ultimul buletin de război, transmite miercuri EFE, citată de Agerpres.

Potrivit Statului Major ucrainean, citat de agenţia Ukrinform, în Rusia continuă mobilizarea sub acoperire pentru a recupera pierderile în rândul trupelor ruse de ocupaţie, iar comisariatele ruse încearcă să recruteze militari în rezervă cu experienţă de luptă.

Statul Major ucrainean mai spune că trupele ruse sunt „demoralizate”, că forţele ucrainene continuă „operaţiunile de apărare în direcţiile est, sud-est şi nord-est”, că există grupuri operative care acţionează în Doneţk, în estul Ucrainei, şi că „este stopată înaintarea duşmanului în direcţia Zaporojie”, în sudul ţării.

ORA 11

Damien Magrou este ofițerul responsabil cu voluntarii străini înrolați în Ucraina și a vorbit pentru reporterii Corriere della Sera despre oamenii care au venit voluntari în această țară, să se înroleze în armată.

”Legiunea străină ucraineană este formată numai din cetățeni care vin din străinătate. Sunt niște ucraineni care sunt ofițeri, dar restul nu. M-am născut în Franța, la Lyon, dar sunt norvegian naturalizat”, spune despre el.

”Înainte de invazie lucram pentru o mare companie ucraineană. Am locuit la Kiev în ultimii doi ani. Decizia de a mă alătura Legiunii a fost una personală. Apartamentul meu, prietenii mei, toată viața mea este la Kiev. De aceea am decis să lupt”, povestește Damien.

Spune din start că luptătorii străini fac parte din armata ucraineană.

„Aș dori să clarific ceva, noi nu suntem luptători străini. Expresia asta ne aduce în minte ISIS. Legiunea Internațională Ucraineană face parte din armata oficială de la Kiev. Nu suntem o miliție. Suntem un departament oficial, o unitate de luptă”, spune el.

Damien Magrou face acum parte din armata ucrainenă, are 30 de ani și este persoana care are grijă de voluntarii străini înrolaţi să lupte alături de forţele de la Kiev.

La câteva zile după începerea invaziei, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel prin care a chemat voluntari din străinătate să vină să lupte Ucraina. În ultimele zile s-a vorbit despre 20.000 de bărbați. ”Mă tem că nu pot da o cifră exactă din motive de securitate. Pot spune că sunt mulți. Și pot să confirm că alții ajung în fiecare zi”, spune Magrou.

De unde vin? „Ultima dată când am verificat, acum două zile, aveam 52 de naţionalităţi, au venit inclusiv din Coreea de Sud. Cei mai numeroşi sunt britanicii şi americanii. Dar provin mulți și din statele baltice și din nordul Europei. Și sunt mulți din Canada”, spune militarul. ”Cel mai mare din Europa, după britanici, este format din francezi, germani și portughezi”, completează el.

Spune că majoritatea au între 25 și 40 de ani. Există și femei înrolate, spune el. ”În general sunt tineri. Majoritatea au între 25 și 40 de ani. Dar acceptăm și seniori între 60 și 80 de ani. Aș spune că acoperim toată gama de adulți. Avem și câteva femei. Ultima dată când am verificat erau 3% din total”.

07:56

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 ce va fi găzduit de Indonesia spre sfârșitul anului, a declarat miercuri ambasadorul rus la Jakarta citat de Reuters.

07:37
SUA și statele occidentale iau în calcul excluderea Rusiei din G20, potrivit unor surse citate de Reuters.

Polonia (care nu este membră G20- n.red) a cerut marți excluderea Rusiei și ar fi primit un „răspuns pozitiv” din partea oficialilor americani, potrivit acelorași surse.

G20 reunește cele mai mari economii ale lumii cu scopul de a-și coordona acțiunile pe subiecte ce afectează economia globală, inclusiv încălzirea climatică și dezvoltarea.

07:29
Ambasadorul Rusiei la ONU: Nu invadăm Ucraina, desfăşurăm operaţiuni militare limitate.

„Încercăm să (bombardăm) într-un mod foarte delicat, fără a răni populaţiile civile. Avem un război informaţional. O mulţime de "ştiri false" sunt afişate pe ecranele de televiziune", a spus Gennadi Gatilov.

07:14
Rusia anunță că un număr de 78 de avioane ruseşti au fost confiscate în străinătate. Sancţiunile au întrerupt furnizarea de avioane, piese şi servicii către Rusia, în timp ce companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate.

07:00
Zelenski: „În Mariupol sunt 100.000 de oameni care trăiesc în condiţii inumane, sub bombardamente constante / Rusia a capturat o coloană umanitară”

Sursa: hotnews.ro

Comentarii