Războiul din Ucraina, ziua a șaptea. Bombardamente în Harkov, rușii sunt în Herson

miercuri, 02 martie 2022, 08:13
3 MIN
 Războiul din Ucraina, ziua a șaptea. Bombardamente în Harkov, rușii sunt în Herson

Este a șaptea zi de când Rusia a invadat Ucraina. Parașutiști ruși au aterizat în Harkov și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului. Kievul și alte orașe din Ucraina au suferit încă din primele ore noi bombardamente, în condițiile în care forțele rusești își amplifică ofensiva și se apropie și mai mult de capitala ucraineană. Amintim că astăzi ar putea avea loc a doua rundă de negocieri Rusia – Ucraina, după ce discuțiile de luni nu au adus vreun rezultat concret.

UPDATE – deplasare prin tunelul metroului la Harkov

Oamenii din orașul Harkov, aflat sub atacuri intense ale trupelor rusești, folosesc tunelul metroului pentru a se deplasa în siguranță.

UPDATE – Kievul, tot mai aproape de a fi inconjurat si asediat

Rusia adună trupe din ce în ce mai aproape de Kiev, a scris miercuri primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, pe rețelele sociale.

UPDATE – Harta teritoriilor controlate de ruși

Trupele rusești au preluat controlul deplin al orașului Herson, relatează presa de stat a Rusiei, care citează purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Generalul Maior Igor Konașenkov.

Primarul orașului a publicat pe Facebook: „Încă suntem Ucraina. Tot ferm”.

Ministerul Apărării din Ucraina a negat relatările că orașul Herson din sudul țării a căzut în mâinile rușilor.

„Potrivit informațiilor de la brigada noastră, luptele sunt în desfășurare”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

UPDATE – consulatul Sloveniei – distrus, Mariupol – bombardat

Oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei este bombardat continuu, evacuarea fiind imposibilă, iar la Herson, pe ţărmul Mării Negre, forţele ruse au încheiat încercuirea, au anunţat miercuri autorităţi ucrainene şi ruse.

Ministerul de Externe al Sloveniei a anunţat marţi distrugerea consulatului acestei ţări de la Harkov. Clădirea misiunii slovene a fost deteriorată grav în timpul ofensivei ruse asupra oraşului, dar consulul onorific Anatoli Bondarenko şi restul personalului nu au fost răniţi.

UPDATE – 21 de persoane ucise în urma bombardamentelor asupra Harkovului

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Harkovului, a spus guvernatorul regiunii.

În timpul nopții, pozițiile de apărare ucrainene au s-au aflat „în mod constant sub tirul inamic – al aviației, al artileriei și al armelor de foc”, a scris Oleg Sinegubov pe Facebook.

El a precizat că că sectoarele de nord-est și nord ale orașului au fost atacate și a confirmat că a avut loc un atac asupra unui spital militar.

TEXT INIȚIAL

Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia, a fost vizat marţi de mai multe bombardamente care au făcut cel puţin zece morţi şi peste 20 de răniţi, potrivit autorităţilor locale.

La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului, potrivit primarului oraşului, Igor Kolihaiev. Nu este clar care este situația exactă în Herson, dar rapoartele din zonă indică faptul că armata rusă este pe străzi.

Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital, a declarat primarul localității Jîtomîr, situată la vest de Kiev. 

Comentarii