Răzvan Theodorescu, Monica Babuc şi Nicolae Dabija vor fi cetăţeni de onoare ai Iaşului

joi, 22 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Răzvan Theodorescu, Monica Babuc şi Nicolae Dabija vor fi cetăţeni de onoare ai Iaşului

Iaşul are trei noi cetăţeni de onoare. Con­siliul Local (CL) a aprobat ieri acordarea acestei distincţii academicianului Răzvan Theodorescu, ministrului Culturii din Republica Moldova Monica Babuc şi scriitorului Nicolae Dabija.

Singurul titlu disputat în CL a fost cel acordat lui Theodorescu. Consilierul independent Andrei Postolache a votat împotrivă, iar liberalii (şapte consilieri) s-au abţinut, votul favorabil fiind dat de consilierii PSD şi PMP. „În iunie 1990 a avut loc cel mai negru episod al democraţiei româneşti de după decembrie. În timp ce mi­nerii băteau oameni prin Bucureşti, făceau legea cu complicitatea forţelor de ordine de la acel moment, Televiziunea Română îşi bătea joc de misiunea ei şi manipula opinia publică transmiţând o realitate complet falsă. Domnul Răzvan Theodorescu era director TVR, nu s-a dezis de ceea ce s-a întâmplat, nu şi-a dat demisia, iar în interviurile pe care le-a dat pe subiect a dat-o cotită şi a despicat firul în patru“, a comentat Andrei Postolache.

Cititi si: Nout\]ile cu care vin S\rb\torile! Ia[ul va avea înc\ cinci cet\]eni de onoare. Cine sunt acestia?

La rândul lui, consilierul liberal Răzvan Timoficiuc a invocat momentele din iunie 1990, dar a amintit şi de mandatul de senator de Iaşi pe care l-a avut Theodorescu (2000 – 2004), el subliniind că acesta nu s-a remarcat cu nimic în raport cu ieşenii. În schimb, consilierii PSD au lăudat activitatea culturală şi academică a lui Theodorescu. Primarul Mihai Chirica a precizat că propunerea de acordare a titlului de cetăţean de onoare s-a făcut în urma consultărilor avute cu Academia Română. „Eu m-am simţit deosebit de onorat că a acceptat, printr-o scrisoare foarte elogioasă, să facă parte din panoplia de cetăţeni de onoare ai oraşului nostru. Rugămintea mea ar fi ca, înainte de a judeca un om, întâi trebuie să ne uităm în propria noastră curte“, a spus, printre altele, primarul. 

Cititi si: Cet\]ean de Onoare al Municipiului Ia[i [i Premiul Academiei Române

Comentarii