De Business

Punem punctul pe știi

Record de profitabilitate a companiilor din România în perioada post-covid: Topul sectoarelor

vineri, 20 ianuarie 2023, 12:27
1 MIN
 Record de profitabilitate a companiilor din România în perioada post-covid: Topul sectoarelor

Redeschiderea economiei post-pandemie a făcut ca serviciile să devanseze comerțul în topul celor mai profitabile ramuri, cu toate că 2021 s-a tradus printr-o creștere substanțială a rezultatelor pozitive înregistrate de ambele sectoare, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Și industria prelucrătoare a consemnat o creștere semnificativă a profitabilității în 2021. Activitatea acestor domenii a fost susținută de relaxarea restricțiilor asociate pandemiei și de dinamizarea consumului populației. De asemenea, evoluții pozitive au fost înregistrate și în agricultură – pe fondul producției agricole remarcabile din T3 2021 – și în sectorul imobiliar.

Pe de altă parte, trebuie remarcată profitabilitatea spectaculoasă a companiilor energetice, care au crescut media generală, profitabilitate venită din prețurile energiei.

Topul profitabilității pe sectoare

Profitul net agregat al companiilor nefinanciare a înregistrat o valoare maximă istorică de 142,5 miliarde lei, în creștere cu 42,6 la sută față de anul precedent, ca urmare a majorării accelerate a vânzărilor, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară, ediția decembrie 2022.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii