Record doborât la Politehnica Iași după 12 ani la înscrieri. Tinerii s-au călcat pe picioare pentru a deveni viitori ingineri

vineri, 26 iulie 2019, 01:57
4 MIN
 Record doborât la Politehnica Iași după 12 ani la înscrieri. Tinerii s-au călcat pe picioare pentru a deveni viitori ingineri

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a înregistrat la admiterea din acest an cel mai mare număr de candidaţi înscrişi la studiile de licenţă din ultimii 12 ani. Ce explicaţii are rectorul pentru acest număr neaşteptat de mare de înscrişi?

Astfel, Politehnica ieşeană a înregistrat un număr de 3.043 de candidaţi unici care au depus dosarele pentru locurile la buget şi 124 de candidaţi care au optat, din diferite motive, pentru locurile la taxă, depăşind cu peste 250 de dosare recordul din 2017. Mai exact, în 2017 au fost depuse 2.786 de dosare la buget şi 124 la taxă, numărul total de candidaţi fiind de 2910, iar anul acesta cifra totală este de 3.167.
 
Număr mai mare de candidaţi non-UE
 
Politehnica ieşeană a încheiat în cursul zilei de ieri perioada de admitere la studiile de licenţă şi masterat pentru toate facultăţile, numărul de candidaţi unici înscrişi depăşind cu mult recordul înregistrat în 2017. Mai mult, rectorul universităţii subliniază că deja au confirmarea că o bună parte dintre candidaţi vor rămâne, aceştia având depuse actele în original, ceea ce arată că facultatea la care au fost admişi a fost prima lor opţiune, iar din experienţa anilor anteriori candidaţii în această situaţie au rămas apoi la Politehnică. Pe lângă numărul mare de dosare depuse pentru locurile la buget pentru candidaţii români, Politehnica a înregistrat un număr de aproximativ foarte mare de candidaţi non UE, până în acest moment fiind înscrişi deja 200 de viitori studenţi.
 
În cazul acestora, admiterea continuă până pe 15 august, perioada de înscriere fiind stabilită de către Ministerul Educaţiei, iar înscrierea se realizează tot prin intermediul Ministerului. Un număr mare de candidaţi au fost înregistraţi şi în ceea ce priveşte locurile destinate românilor de pretutindeni, majoritatea dosarelor fiind depuse de candidaţi din Republica Moldova. Pentru aceste locuri au fost depuse aproximativ 450 de dosare, TUIASI având în total 306 locuri pentru aceştia, 199 cu bursă, iar 107 fără bursă, dar la buget. „Aceste rezultate cred că sunt efectul cumulat, pe de o parte al promovării intense pe care am făcut-o universităţii noastre în ultmii doi ani, iar pe de altă parte, cred că este şi efectul creşterii interesului pentru domeniile inginereşti. Este o penurie de ingineri clară, masivă în România şi, de asemenea, în Uniunea Europeană, iar aceste lucruri sunt declarate de către oficialităţi, deci consider că este un efect cumulat“, a menţionat rectorul Dan Caşcaval.
 
Astfel, până în acest moment, Politehnica ieşeană are acoperite locurile bugetate la aproape toate facultăţile, iar pentru admiterea din toamnă, instituţia va solicita, conform oficialilor instituţiei, o suplimentare de locuri de la Ministerul Educaţiei. „La licenţă sunt acoperite locurile la aproape toate facultăţile dacă luăm în considerare numărul de candidaţi înscrişi, mai puţin poate la Design Industrial şi Managementul Afacerilor. Le-am dat 11 locuri şi celor de la Automatică şi Calculatoare, câte mai aveau nevoie, dar nu am luat de la nicio altă facultate. Aşteptăm reaşezările, iar în toamnă, dacă nicio facultate nu va avea locuri pe care să le dea, vom solicita o suplimentare de la Ministerul Educaţiei“, a completat rectorul TUIASI. 
 
AC, creştere modestă
 
În cea ce priveşte creşterea din acest an a numărului de candidaţi, Dan Caşcaval a explicat că aceasta se datorează interesului arătat pentru toate facultăţile Politehnicii, nefiind înregistrată o creştere majoră doar în cazul unor specializări, ci aproape fiecare facultate a avut un număr un pic mai mare de candidaţi. „Am înregistat cu aproape 600 de candidaţi la licenţă mai mulţi decât anul trecut, iar creşterea se datorează tuturor facultăţilor. La Automatică şi Calculatoare, de exemplu, unde sunt mereu cei mai mulţi candidaţi, numărul acestora a crescut cu doar 45 faţă de anul trecut, deci e clar că şi celelalte facultăţi au avut contribuţii“, a menţionat rectorul.
 
La studiile masterale, Politehnica a înregistrat un număr de 1.416 dosare la buget şi 55 la taxă, fiind disponibile 1.588 de locuri la buget şi 740 la taxă. În sesiunea suplimentară de înscriere pentru studii doctorale organizată în această vară şi-au depus deja dosarele aproximativ 60 de candidaţi, Politehnica având disponibile 140 de locuri. Perioada normală de înscriere la doctorat este în toamnă, în perioada 2-19 septembrie, atunci fiind aşteptaţi cei mai mulţi candidaţi. Aceştia vor susţine colocviul de admitere în perioada 23-25 septembrie.
 
USAMV: azi e ultima zi
 
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, perioada de admitere se va încheia în cursul zilei de azi. Până la finalul zilei de ieri au fost depuse 795 de dosare, pentru cele 640 de locuri bugetate. 

Comentarii