De Sănătate

Punem punctul pe știi

Recuperare post-Covid, cardiovasculară şi respiratorie, la un cunoscut spital din Iași

miercuri, 17 februarie 2021, 02:56
2 MIN
 Recuperare post-Covid, cardiovasculară şi respiratorie, la un cunoscut spital din Iași

Programările se pot face deja, telefonic.

La Spitalul de Recuperare din Iaşi, pacienţii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 pot face recuperare cardiovasculară şi respiratorie. Pentru recuperarea post COVID-19 în acest caz este necesară programarea, care se face în fiecare zi în intervalul orar 08.00 – 16.00, la 0232.266.044 interior 161/164 pentru recuperare respiratorie şi la 0232.266.044 interior 156 pentru recuperare cardiovasculară.

Reabilitarea pulmonară reprezintă un tratament de bază pentru pacienţii care au trecut prin boală, care au sau nu sechele pulmonare evidenţiate prin explorări funcţionale respiratorii şi radiologice.

„Pacienţii post COVID-19 acuză fatigabilitate (oboseală), dispnee (dificultatea de a respira), dureri toracice, tuse uscată, iritativă, sau cu expectoraţie, anxietate, depresie, furie, teamă“, se precizează într-un anunţ pe site-ul spitalului.

După programarea telefonică, la momentul internării, pacienţii trebuie să aibă asupra lor bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la cel specialist din ambulatoriu, card de sănătate, buletin, documentele medicale vechi, medicamentele pe care le iau pentru bolile cronice, adeverinţă de salariat sau cupon de pensie, după caz, precum şi costum de baie şi cască de baie.

„Pacienţii beneficiază de internare de zi, continuă (între 7 şi 14 zile) şi consult prin ambulatoriul spitalului. Pacienţii post COVID-19 vor fi investigaţi pentru includerea în programul complex de Reabilitare pulmonară, program care este individualizat pentru fiecare dintre ei şi pe care-l vor efectua sub stricta supraveghere a fizioterapeuţilor“, au mai completat reprezentanţii spitalului.

De asemenea, recuperarea cardiovasculară este destinată celor cu patologie cardiovasculară cronică, precum cardiopatie ischemică cronică, antecedente de infarct miocardic, angioplastie coronariană, bypass aorto-coronarian, insuficienţă cardiacă cronică, care a fost agravată după infecţia cu COVID.

Aceştia prezintă simptomatologie specifică: durere toracică cu caracter anginos, dispnee la efort, palpitaţii, fatigabilitate. În cazul lor, recuperarea cardiovasculară implică evaluarea iniţială cu electrocardiogramă, ecografie cardiacă, test de efort cardiopulmonar, monitorizare HOLTER-ECG, ulterior este nevoie de iniţierea unui program complex de recuperare care include kinetoterapie bazată pe exerciţii fizice aerobice, măsuri igieno-dietetice, consiliere psihologică. Totodată, se va face evaluare cardiovasculară la finalizarea programului de recuperare cu indicaţii pe termen lung.

Comentarii