Reguli impuse de DSV Iaşi privind consumul şi comercializarea laptelui. Când nu trebuie să consumăm laptele de vacă?

miercuri, 04 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Reguli impuse de DSV Iaşi privind consumul şi comercializarea laptelui. Când nu trebuie să consumăm laptele de vacă?

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă. 

Atât carnea cât şi celelalte produse de origine animală sau non-animală care sunt cumpărate din spaţii şi unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică.

În ceea ce priveşte comercializarea laptelui, producătorii au voie să vândă produsele doar pe baza unor documente de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de DSVSA pentru întreg judeţul Iaşi. „Laptele crud trebuie să provină de la animale sănătoase, să fie obţinut, manipulat şi păstrat în condiţii igienice şi să îndeplinească criteriile de calitate şi igienă – numărul total de germeni max. 100 000/ml şi numărul de celule somatice max. 400 000/ml”, spun reprezentanţii DSVSA Iaşi.

Ce se interzice?

Consumul şi livarea de lapte de la animale trebuie să se facă după un set de reguli. Astfel, se interzice orice formă de comercializare şi consum dacă laptele provine de la animale care prezintă răni deschise, boli ale ugerului sau care pot fi transmisibile la om, precum tuberculoza sau bruceloza.

Totodată, laptele care provine de la animale cărora li se administrează medicamente sau alte tipuri de substanţe, care este provenit după primele jeturi de lapte obţinut la muls sau care se află la sfârşitul perioadei de lactaţie sunt proceduri interzise şi care pot duce la toxinfecţie alimentară.

„Sunt interzise consumul şi livrarea laptelui la centre de colectare/unităţile de procesare provenite de la vaci care au fost tratate cu medicamente fără a respecta perioada de aşteptare indicată de medicul veterinar de liberă practică sa împuternicit”, se arată într-o campanie de informare a DSVSA.

Ieşenii consumatori de lactate sunt sfătuiţi de către directorul DSVSA Iaşi, Gabriel Ciobanu, să achiziţioneze produse doar din locurile autorizate sanitar-veterinar, ca pieţele agroalimentare din oraş sau supermarket-uri.

Pentru a verifica calitatea unui lapte, cumpărătorii pot verifica ambalajul produsului, uitându-se la termenul de expirare. Totodată, pentru ca laptele să fie consumat în condiţii de siguranţă, acesta trebuie păstrat la frigider la o temperatură între 2-4 patru grade Celsius şi consumat, fireşte, înainte să expire. 

Comentarii