Reţeaua Parler, preferată de fanii lui Trump, s-a relansat cu ajutorul Rusiei

marți, 19 ianuarie 2021, 16:15
2 MIN
 Reţeaua Parler, preferată de fanii lui Trump, s-a relansat cu ajutorul Rusiei

Reţeaua de socializare conservatoare Parler, preferată de simpatizanţii preşedintelui Donald Trump, a redevenit accesibilă pentru utilizatori cu ajutorul unei companii controlate de doi oameni de afaceri ruși, anunță Reuters. Parler devenise indisponibilă pentru utilizatori după ce a fost blocată de Apple, Google şi Amazon, care au acuzat că rețeaua socială a permis postări ce au dus la violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În acest moment, site-ul Parler poate fi accesat de utilizatori, în timp ce aplicația pentru telefonul mobil e în continuare blocată atât de Google, cât și de Apple.

Compania care a rezolvat problemele Parler se numește DDos-Guard și este controlată de doi cetățeni ruși din Rostov pe Don. Firma cetățenilor ruși furnizează servicii de găzduire pentru site-uri rasiste sau conspiraționiste din SUA, dar și pentru site-uri guvernamentale rusești, scrie Reuters.

Amazon, Apple şi Google au refuzat să mai colaboreze cu Parler, invocând ”ameninţări cu violenţe” şi ”activităţi ilegale”, în contextul incidentelor din 6 ianuarie, când simpatizanţii lui Trump au pătruns în clădirea Congresului.

Cofondatorul Parler, John Matze, a declarat la postul TV Fox News că repunerea aplicaţiei în funcţiune ar putea dura şi a acuzat marile companii de internet că duc un ”război împotriva libertăţii de exprimare”.

”Toţi partenerii noştri, cei care gestionează textele, mesajele, avocaţii noştri, ne-au lăsat baltă în aceeaşi zi”, a deplâns acesta. ”Vom face tot ce putem pentru a reveni online cât mai repede posibil, dar toţi furnizorii pe care-i contactăm ne spun că nu vor să lucreze cu noi dacă Apple sau Google nu sunt de acord” şi este greu de găsit ”300 până la 500 de servere informatice în 24 de ore”, a explicat acesta.

Comentarii