Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Mâncare de cartofi cu ciuperci

joi, 28 noiembrie 2019, 10:12
3 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Mâncare de cartofi cu ciuperci

De fapt, corect ar fi fost iahnie, că v-am mai explicat cum stă treaba cu sosul ăsta cu multă ceapă&roşii. 

Dar asta n-are, la urma-urmei prea mare importanţă, ce contează e că ne va poposi în farfurii o mâncare din categoria celor clasificate drept „muncitoreşti”, dar care, cu un minim efort şi puţină grijă, ne poate face viaţa mai frumoasă. Iar dacă această mâncare de cartofi cu ciuperci e bine executată, părăseşte cu voioşie postul şi se înscrie în plutonul mâncărurilor uşoare, care pot poposi pe masă fără un motiv anume, ci doar de poftă.

În oala pe care o vedeţi în poza alăturată au intrat:

* 1,5 kg cartofi,

* 750 g ciuperci,

* 4 cepe,

* 500 g roşii,

* 1 morcov,

* 1 ardei gras,

* 1 căpăţână mică de usturoi,

* 1 pahar de vin alb sec,

* cimbru,

* mărar,

* pătrunjel,

* ulei,

* sare şi piper.

Începeţi, fireşte, prin a curăţa, spăla şi tăia toată marfa. Dacă aveţi timp, chef, şi nici nu vă speriaţi de o prăjeală în plus, aţi putea începe prin a căli ciupercile separat (şi pe rând, sa fie un singur strat în tigaie). Dacă nu, încingeţi uleiul într-o cratiţă mare şi puneţi-le la călit împreună cu ceapa, usturoiul şi morcovul.

Amestecaţi bine, căliţi vreo 5 minute, adăugaţi şi ardeiul, stingeţi cu vinul, puneţi capacul şi lăsaţi totul la înmuiat. După vreo 20 de minute adăugaţi cartofii (şi ciupercile, dacă le-aţi călit separat), completaţi lichidul, dacă e cazul, cu puţină apă fierbinte, lăsaţi să fiarbă cam un sfert de oră, adăugaţi roşiile despieliţate şi mărunţite, amestecaţi, continuaţi fierberea până-s gata cartofii, presăraţi verdeaţa tocată (plus încă nişte usturoi, dacă vă place), puneţi capacul, stingeţi focul şi aşteptaţi să mai stea puţin, că doar n-o s-o mâncaţi clocotită. Şi n-are rost să vă amintesc că e bună şi rece, nu?

Să diversificăm un pic această mâncare de cartofi? Păi mai întâi ciupercile pot fi înlocuite, după bunul plac, cu carne sau cu alte legume, apoi e foarte posibil ca în naraţiune să intervină şi ceva ardei iute, după cum unii, mai de prin nord, adaugă la servire şi o lingură – două de smântână. Ca sfaturi, reţineţi, vă rog, că e foarte important soiul cartofului; cei făinoşi se vor sfărâma, probabil, dar vor da un sos gros care place multora, în timp ce cartofii cu carnea fermă (cei roz) vor rămâne întregi, iar sosul va fi mai subţire. Şi, deloc în ultimul rând, mâncarea asta, ca mai toate cele din categoria „cu sos”, are numai de câştigat dacă, după adăugarea roşiilor, e băgată la cuptor, să scadă şi să se rumenească 20-30 de minute.

Nedeea rozé 2018, Vinarte

Alăturarea între Băbeasca Neagră şi Feteasca Neagră e o reţetă pe care nu cred că a mai încercat-o, până acum, vreun producător de pe la noi, cel puţin nu la rozé. Rezultatul e un vin plin de personalitate, cu puternice accente de fructe de pădure şi o intensă prospeţime. Nedeea are o nuanţă trandafirie, foarte deschisă şi un nas impetuos, cu fragi, litchi şi discrete note minerale.

Corpul e amplu, cu o bună aciditate şi alcool perfect integrat. Gustul evoluează liniar, cu accente de căpşuni, vişine şi mure. Postgustul este lung, proaspăt, cu fructe roşii, crocante. Foarte nimerit seara, pe răcoare, alături de o mâncare de cartofi cu ciuperci.

Comentarii