Revine coşmarul rutier de la Podu Iloaiei. De azi, trei zile cu circulaţie pe o singură bandă în zona podului în reparaţii

marți, 11 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Revine coşmarul rutier de la Podu Iloaiei. De azi, trei zile cu circulaţie pe o singură bandă în zona podului în reparaţii

Restricţiile de circulaţie sunt din nou în vigoare la intrarea în Podu Iloaiei dinspre Leţcani. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri a anunţat că restricţiile vor dura trei zile, până joi inclusiv, interval în care circulaţia auto se va desfăşura alternativ pe o singură bandă.

Aşa cum am mai relatat, este vorba de lucrări la rosturile de dilataţie ale podului peste Bahlui, lucrări care necesită intervenţii speciale – pentru demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi, pentru fixarea cărora se folosesc betoane speciale, cu termen strict de întărire şi protecţie.

DRDP precizează că, „având în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar pe timpul zilei” şi că „în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii necesare uscării betoanelor folosite, în care nu pot fi executate alte operaţiuni”.

Intervenţii similare au fost făcute la podul peste râul Rediu, după Tg. Frumos spre Strunga, şi la podul de lângă intersecţia de la Vânători-Vulturi. După Podu Iloaiei urmează să intre în şantier un pod de pe Centura Iaşi-Sud (DN 28D).

Vineri dimineaţă vor începe şi testele care vor arăta dacă montarea de semafoare la trecerile de pietoni din Podu Iloaiei este oportună sau nu. Poliţia Rutieră şi-a dat acordul numai după ce firma care va realiza testele pentru stabilirea timpilor de semaforizare a adus şi indicatoarele pentru pietoni.

Acestea nu vor fi prevăzute cu buton, ca să permită schimbarea culorii şi în favoarea maşinilor care vor să intre de pe străzile laterale pe DN 28. În total, vor fi amplasate 22 de semafoare pentru care urmează să fie stabilit algoritmul de sincronizare.

Practic, traficul va fi evaluat sub presiunea migraţiei din weekend, vineri şi duminică, în ziua de târg, respectiv luni, şi într-o zi obişnuită din mijlocul săptămânii – miercuri, 19 iulie.

„Dacă în timpul testării se constată că se înrăutăţesc condiţiile de trafic peste nivelul înregistrat în mod normal, atunci testul se va opri”, a anunţat Irinel Bucur pe pagina proprie de Facebook. Irinel Bucur este un activist pro-autostradă care şi-a asumat coordonarea efectuării acestor teste la Podu-Iloaiei de către firma de programare Red Spektrum cu sprijinul DRDP, al Instituţiei Prefectului Iaşi, Poliţiei Rutiere şi Poliţiei Locale a oraşului. 

Comentarii