Rușinea cât Palatul Culturii

luni, 27 mai 2019, 01:43
4 MIN
 Rușinea cât Palatul Culturii

 

 Concordia Chiajna – Politehnica Iaşi 4-1 (2-0), în etapa a XIII-a a play-out-ului Ligii I de fotbal. Poli a cedat pe terenul “lanternei”, o echipă retrogradată matematic, pe care în sezonul  regulat o învinsese cu 6-3 la ea acasă

Concordia: Râmniceanu (’46 – Caparco) – Grădinaru, Meira, Marc, Fota – Gorobsov – Iloki (’51 – Bărboianu), Ropotan, Nivaldo, Ivanovici (’89 –  Paliu) – Bawab. Antrenor: Adrian Falub.

Poli: Rusu – Bosoi (’77 – Rus), Gardoş, Chelaru (’32-Qaka), Panţîru – Cioinac – Sanoh, Teixeira, Petre (’32 – Platini), Zaharia – Garros. Antrenor: Flavius Stoican.

Cartonaşe galbene: Marc (‘6), Meira (’56), Ropotan (’67).

Arbitri: Lucian Rusandu; Laszlo Bucsi, Gabriel Stroe.

 

1-0, min. 11: Bawab, de la 6 metri, lateral stânga;

2-0, min. 29: Nivaldo, din apropierea colţului stâng al careului mic;

2-1, min. 57: Teixeira, dintr-un penalty acordat în urma unui fault comis în careu de Meira asupra lui Sanoh;

3-1, min. 71: Bawab, dintr-un penalty dictat la un fault al lui Panţîru asupra lui Nivaldo, mingea lovind bara înainte de a intra în plasă;

4-1, min. 86: Gorobsov, dintr-o lovitură liberă, de la 25 de metri, lateral stânga.

 

Cum Poli întâlnea aseară “lanterna” clasamentului, o echipă foarte modestă, prăbuşită total după ce pe parcursul săptămânii trecute retrogradase matematic, fanii Iaşului aşteptau ca gruparea favorită să calce din nou în picioare pe Concordia. Aşa cum o făcuse în sezonul regulat, când s-a impus cu 6-3. Asta mai ales că Politehnica a rămas în Capitală după meciul de miercuri, cu Dinamo, evitând astfel oboseala.

Prima jumătate de oră a fost însă stupefiantă. Ieşenii, ai căror şefi au vorbit în mod repetat de cupe europene, play-off ori câştigarea play-out-ului în acest sezon, era condusă cu 0-2 de o grupare de ligă secundă! Ilfovenii au taxat inovaţia lui Stoican, care a trimis în centrul liniei defensive un închizător, Chelaru, şi un stoper lent, care dezamăgise de mai multe ori, Gardoş, şi au înscris de două ori din apropiere, prin Bawab (’11) şi Nivaldo (’29), ambii fiind serviţi de Ivanovici. Nici pe plan ofensiv oaspeţii nu au stat mai bine. Politehnica a avut o singură fază de poartă ceva mai importantă, semnată în minutul 25 de Sanoh. Intrările lui Qaka şi Platini au adus doar un uşor plus pe finalul primei reprize, ultimul fiind la un pas de gol în primul minut adițional al  actului întâi.

Resemnata Concordia a căzut în startul reprizei a doua, lucru de care Poli a profitat. După ce a irosit o ocazie importantă (’48), Caparco parându-i şutul, Sanoh a obţinut un penalty, pe care Teixeira l-a transformat în minutul 57. Politehnica nu a profitat de momentul bun. În loc să forţeze egalarea, ieşenii au permis gazdelor să revină, să domine cu autoritate finalul şi să facă scor! Bawab a înscris din lovitură de la 11 metri, în minutul 71, la opt minute după ce Grădinaru a irosit o ocazie mare. Rusu a respins apoi şutul lui Nivaldo (’74), iar bara transversală l-a salvat pe Rus de un autogol spectaculos (’82). Chiajna a găsit însă drumul spre un nou gol, prin Gorobsov, care a parafat un scor final uluitor: 4-1. Care putea deveni şi mai mare dacă Bawab, scăpat singur în minutul 89, nu trata superficial faza. Iaşul a confirmat astfel încă o dată ratarea totală a unui sezon în care minciunile, impostura şi amatorismul sunt decontate scump.

 

Declaraţii contradictorii la vârf

 

^ Înainte de meci, preşedintele executiv al Politehnicii, Adrian Ambrosie, a declarat în Gazeta Sporturilor că aşteaptă un răspuns de la Flavius Stoican imediat după disputa de la Chiajna în legătură cu prelungirea colaborării, care ajunge la final. Ambrosie, care a precizat că a vorbit în numele Consiliului Director, a mai afirmat că dacă Stoican va refuza să rămână la Iaşi, va începe să caute un alt tehnician în această săptămână. Conform unor surse, preşedintele a discutat deja cu alţi antrenori. Preşedintele CD, Leonid Antohi, l-a contrazis însă pe Ambrosie: “Consiliul Director a hotărât ca situaţia băncii tehnice să fie clarificată după meciul din ultima etapă, cu Botoşani”. ^ Căpitanul Politehnicii a fost Ionuţ Cioinac. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Samnik (un portar american care evoluează la juniori), Pipoş, Gallego şi Enoh. ^ Poli a jucat în zece din minutul 79. Platini s-a accidentat şi nu a mai continuat să joace într-un moment în care Stoican epuizase schimbările. ^ Paliu a debutat în Liga I. ^ Antrenorul gazdelor, Adrian Falub, a antrenat la Iaşi în sezonul 2010-2011. ^ Rezerva de portari a Concordiei, Alessandro Caparco, a fost portarul Politehnicii în perioada 2014-2017. ^ Partida de la Chiajna nu a mai fost transmisă pe Digi Sport 1, fiind mutată pe canalul doi al televiziunii amintite. Pe primul canal au fost difuzate partide din campionatul Italiei. ^ Conform unor surse, săptămâna trecută, în timp ce jucătorii Politehnicii erau la Bucureşti, au apărut iarăşi probleme la apartamentele în care aceştia locuiesc împreună cu familiile lor, la un complex rezidenţial din Copou. Cum clubul ieşean a întârziat plata chiriilor, locuinţele au fost deconectate de la alimentarea cu diferite utilităţi. Un astfel de episod s-a mai derulat şi în trecut. ^ Primul meci al penultimei etape din play-out: Dunărea Călărași – Gaz Metan Mediaș 0-1 (0-0). Yazalde (’87). În min. 77, Iancu (Dunărea) a fost eliminat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii