S-a descoperit ceea ce știa tot satul. Doi şefi de la Aeroport nu au studii superioare

sâmbătă, 24 aprilie 2021, 01:58
3 MIN
 S-a descoperit ceea ce știa tot satul. Doi şefi de la Aeroport nu au studii superioare

Mitică Rebegea şi Gheorghe Carp nu au studii superioare de lungă durată pentru ocuparea mandatelor în CA. I-a salvat până acum prietenia cu Maricel Popa.

Consilierii judeţeni vor trebui să decidă în următoarea şedinţă de plen asupra propunerii de revocare a mandatelor a doi dintre cei şapte membri din Consiliul de Administraţie al Aeroportului. Este vorba de fostul preşedinte al CA, Mitică Rebegea, şi de Gheorghe Carp. Celor doi li s-a reproşat încă de la începutul mandatului că nu au studii superioare şi, în consecinţă, nu puteau să se înscrie la concursul de selecţie organizat în vara lui 2017. Protejaţi de fosta conducere a CJ, ei riscă acum, cu cinci luni înainte de finalul mandatului, să fie excluşi din administraţia aerogării.

Potrivit CV-ului afişat pe pagina de internet a Aeroportului Iaşi, Mitică Rebegea a terminat liceul în 1975 la Bârlad, iar între 1978 şi 1981 a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie de la Bobocu (Buzău). După obţinerea diplomei de pilot de aviaţie profesionist, a lucrat la Aerobaza utilitară de la Tuzla (1981-1993) şi la Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu“ din Constanţa (1993-2001). Mitică Rebegea a condus aerogara ieşeană timp de opt ani, ca adjunct în 2001-2004, apoi ca director general până în 2009, an în care s-a pensionat. De atunci, a rămas în componenţa consiliilor de administraţie al Aeroportului Iaşi. Deşi a obţinut trei licenţe de zbor, pentru elicoptere, pentru avioane uşoare şi pentru cele mari, îi lipseşte diploma de licenţă pentru studii superioare de lungă durată. De altfel, în Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 131/ 25.04.2013, care numeşte în funcţie membrii fostului Consiliu de Administraţie, i se atribuie titulatura „domnul subinginer Rebegea Mitică, administrator neexecutiv“.

Gheorghe Carp a absolvit de asemenea Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie de la Bobocu, dar pe specializarea de controlor de trafic aerian. De altfel, potrivit CV-ului afişat pe pagina de internet a Aeroportului, el este directorul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Iaşi din cadrul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA.

Contractele de mandat ale celor doi încetează „ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitative prevăzute de lege şi de contract, respectiv în condiţiile art. 2031, alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată: mandantul poate oricând revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma în care contractul de mandat a fost încheiat şi chiar dacă a fost declarat irevocabil“, se arată în proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CJ.

Consiliul Judeţean este forul tutelar al Regiei Autonome Aeroportul Iaşi. De altfel, Mitică Rebegea este reprezentantul CJ în CA al aerogării. Dincolo de prietenia cu fostul preşedinte al CJ, Maricel Popa, Rebegea a susţinut proiectul dezvoltării infrastructurii aeroportuare pe cealaltă parte a pistei. În urma lui, şefii aerogării şi ai CJ vor avea de rezolvat problema concesionării unei suprafeţe de 7.800 mp între T3, platforma de staţionare a avioanelor şi sediul fostei Aviaţii Utilitare. Concesiunea, cu scopul declarat al amenajării aici a unui centru de mentenanţă pentru elicoptere, a trecut prin CJ în toamna lui 2019, în ciuda votului contra al opoziţiei liberale de atunci. Însă proiectul s-a bazat pe o hârtie semnată de Mitică Rebegea în calitate de preşedinte al CA, unde este invocată o hotărâre a Consiliului de Administraţie care însă nu există. Cât priveşte firma care a pus mâna pe concesiune, aceasta are sediul la mansarda unei case din Valea Adâncă.

VEDEȚI ȘI:

Poliţia intră în hârtiile Consiliului Judeţean. Suspiciuni privind un teren de la Aeroport – AICI

Un impostor fără licență dă ordine la Aeroport? Dar e prieten cu Popa, șeful CJ Iași – AICI

Comentarii