S-a stins din viaţă o mare personalitate a fizicii ieșene, profesorul Mircea Sanduloviciu

marți, 20 noiembrie 2018, 02:49
2 MIN
 S-a stins din viaţă o mare personalitate a fizicii ieșene, profesorul Mircea Sanduloviciu

Profesorul Mircea Sanduloviciu, una dintre cele mai mari personalităţi ale fizicii ieşene, fost profesor al Facultăţii de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, s-a stins din viaţă ieri-dimineaţă, la vârsta de 91 de ani.

Acesta este pus alături de Ştefan Procopiu ca importanţă a dezvoltării şcolii de fizică ieşene, dar activitatea sa de cercetare nu s-a oprit doar la momentul pensionării. În urmă cu 10 ani, acesta a reuşit să recreeze în laborator „fulgerul globular”, adesea atribuit de oameni cu apariţia OZN-urilor pe cerul din întreaga lume.

„Totdeauna când am conferenţiat pe această temă, în Austria, la Zurich sau la Munchen, s-a stat şi afară cu scaunele. Experimentul se face cu o instalaţie de vid, un tub de sticlă, în care se introduce o sursă de plasmă (mediu gazos). Electrodul care se introduce este pozitiv faţă de plasmă, iar în faţa lui apar o succesiune de fenomene prin salt, fenomene neliniare“, îşi explica profesorul experimentul într-un interviu realizat de „Ziarul de Iaşi“ în 2003.

Tot acesta este recunoscut pentru faptul că a reuşit la nivelul anilor 2000 să creeze viaţă din materie anorganică, prin crearea unei structuri gazoase încărcate electric, care se comportau ca celule umane.

„Mi-a fost profesor, mi-a purtat paşii spre cunoaştere, spre omenie, spre performanţă, spre tot ce e mai frumos. A fost şi va rămâne pilonul nostru, temelia. Facultatea de Fizică i-a fost copilul de suflet, mii de studenţi îl poartă în suflet, mii de studenţi răspândiţi pe oricare continent. A ţinut enorm la meserie şi la facultate”, a declarat conf.dr. Silviu Gurlui, cadru didactic al Facultăţii de Fizică.

Comentarii