Un domeniu în care de 16 ani mereu erau discuţii şi controverse

S-au limpezit apele finanţării ONG-urilor de la bugetul CJ Iași: iată ghidul!

sâmbătă, 22 mai 2021, 01:54
2 MIN
 S-au limpezit apele finanţării ONG-urilor de la bugetul CJ Iași: iată ghidul!

Consilierii judeţeni au pus ieri capăt unei probleme vechi de câţiva ani: finanţarea slabă şi după criterii neclare de la bugetul local a fundaţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale.

Până acum, acestea îşi disputau cel mult 350 de mii de lei alocaţi într-un an, pe câteva domenii şi într-un cadru subiectiv. În şedinţa extraordinară a CJ, au fost adoptate Ghidul de finanţare şi formularele necesare acordării de finanţări nerambursabile din bugetul administraţiei judeţului pentru activităţi nonprofit de interes local. Cadrul legal este stabilit încă de acum 16 ani, de Legea nr. 350/2005. În aceeaşi întrunire de ieri, aleşii au stabilit şi programul pentru acordarea de finanţări nerambursabile în anul în curs.

Fondurile puse la bătaie însumează un milion de lei, bani destinaţi proiectelor culturale şi sociale, activităţilor de tineret, celor educaţionale, de promovare turistică şi pentru ordine publică şi sport. „A fost prima oară când au avut loc discuţii între executiv şi ONG-uri. Au fost acceptate mai multe puncte de vedere ale acestora, iar ghidul de finanţare adoptat este mai accesibil pentru organizaţiile neguvernamentale. Tot o premieră vor fi proiectele multianuale”, ne-a declarat liderul grupului liberal din CJ, Romeo Vatră. El a explicat că, din acest an, a mai rămas practic doar o jumătate pentru realizarea proiectelor propuse de ong-uri. Cele două proiecte de hotărâre adoptate ieri vor fi completate cu încă unul, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de miercuri, care va stabili modul de constituire a Comisiei de evaluare şi selecţionare a proiectelor, care va atribui contractele de finanţare.

Comentarii