Să înnebuneşti, nu alta: sute de mii de lei blocate abuziv de Fiscul ieşean unei firme timp de 10 ani. Daunele le vom plăti noi toţi

luni, 11 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Să înnebuneşti, nu alta: sute de mii de lei blocate abuziv de Fiscul ieşean unei firme timp de 10 ani. Daunele le vom plăti noi toţi

Un control al Fiscului a blocat o sumă considerabilă din conturile unei firme de transport. Timp de 10 ani, banii au rămas indisponibilizaţi, Fiscul refuzând să-i elibereze chiar şi atunci când procurorii au spus că nu găsesc nimic penal. Până la urmă, cei care vor avea de plătit vor fi ieşenii, pentru că justiţia a acordat firmei şi dobânzile la banii blocaţi.

 

Un control al fostei Gărzi Financiare efectuat la sfârşitul anului 2010 a apreciat că administratorul SC Voion Trans SRL nu înregistrase în contabilitatea firmei, pe parcursul unui an, venituri în sumă totală de 1,2 milioane lei. De aici, un prejudiciu adus bugetului de stat de 367.962 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. La începutul lui ianuarie 2011, Garda a dispus poprirea conturilor societăţii şi a trimis dosarul mai departe, Parchetului de pe lângă Tribunal, pentru cercetarea acuzelor de evaziune fiscală.

Ancheta procurorilor a durat aproape 8 ani. În cele din urmă în noiembrie 2018, ei au clasat cauza, stabilind că faptele de care era acuzat administratorul firmei nu sunt prevăzute de legea penală. Cu alte cuvinte, în contabilitatea firmei existau unele probleme, dar ele erau lipsite de importanţă, neprezentând gradul de pericol social al unei infracţiuni. Inspectorii Fiscului făcuseră din ţânţar armăsar. Concluziile procurorilor au fost contestate de Fisc, dar Tribunalul a respins acţiunea. Ca urmare, în iunie 2019, firma a cerut Fiscului ridicarea măsurilor asigurătorii, pentru a-şi putea folosi din nou cei 368.000 lei blocaţi în 2011. În faţa refuzului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Voion Trans SRL s-a adresat la rându-i, instanţei cerând deblocarea banilor.

Din nou, Fiscul a pierdut definitiv, în noiembrie 2020. Cu sentinţa Curţii de Apel în mână, administratorii Voion Trans SRL au mers mai departe. Timp de aproape 10 ani, respectiv de la începutul lui 2011 şi până aproape de sfârşitul anului 2020, nu putuseră folosi o sumă de peste 70.000 euro. Pentru cei 367.962 lei blocaţi timp de un deceniu, au calculat o dobândă legală penalizatoare de 370.370 lei.

În faţa instanţei, AJFP a invocat lipsa calităţii procesuale. Nu AJFP blocase conturile Voion Trans, ci fosta Gardă Financiară. Excepţia a fost respinsă de magistraţii Tribunalului. Garda Financiară a fost desfiinţată în 2013, iar atribuţiile sale fuseseră preluate de ANAF, prin administraţiile judeţene. AJFP era „moştenitoarea” tuturor drepturilor şi obligaţiilor fostei Gărzi. Fiscul a invocat şi prescripţia dreptului la acţiune. Şi această excepţie a fost respinsă. De la data la care firma ceruse ridicarea popririi pe conturi şi depunerea acţiunii în instanţă trecuseră mai puţin de trei ani, cât e termenul legal de prescripţie a drepturilor şi obligaţiilor fiscale.

Pe fond, lucrurile erau simple. Conform legii, autorul unui prejudiciu răspunde pentru cea mai uşoară culpă, iar dacă o sumă de bani nu este plătită a scadenţă, creditorul are dreptul la daune. Fiscul are dreptul să ceară dobânzi şi penalităţi pentru banii datoraţi bugetului de stat, dar lucrurile sunt valabile şi invers. Magistraţii Tribunalului au conchis că Fiscul este dator cu dobânzile la banii blocaţi. Au recalculat această obligaţie şi au obligat Fiscul la plata a 358.000 lei ca dobânzi către Voion Trans, dar şi la plata a 10.000 lei, onorariul expertului contabil şi taxa de timbru. Sentinţa nu este încă definitivă, ea fiind contestată de Fisc. Recursul a intrat pe rolul Curţii de Apel

Comentarii