Salarii mici, concurenţă acerbă. După restaurare, au început angajările la muzeele din Iaşi ale CJ

marți, 28 noiembrie 2023, 22:40
2 MIN
 Salarii mici, concurenţă acerbă. După restaurare, au început angajările la muzeele din Iaşi ale CJ

Casa Memorială „Nicolae Gane” se va redeschide în februarie pentru public, după o perioadă de peste 15 ani cu uşile ferecate. Din vechea echipă de specialişti nu a mai rămas nimeni, iar angajările sunt prevăzute în contractul de finanţare europeană. În ciuda salariilor mici, concurenţa este acerbă

 

Serie de concursuri pentru ocuparea unor posturi de muzeograf şi custode la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi. Este vorba în total de 6 posturi, toate pentru Casa Memorială „Nicolae Gane”, secţie a MNLR. Amintim că lucrările de consolidare şi restaurare a imobilului s-au încheiat vara aceasta, casa fiind închisă pentru public de 15 ani. Refacerea ei a fost posibilă graţie finanţării prin Programul Operaţional Regional obţinută de Consiliul Judeţean. Directorul Muzeului Literaturii Române ne-a explicat că în contractul de finanţare sunt prevăzute cele şase posturi – care, astfel, pot fi scoase la concurs dincolo de restricţiile impuse de guvern.

Anunţurile de concurs menţionează că e vorba de debutanţi, pentru care sunt impuse cerinţe precum studii superioare, abilităţi de comunicare cu publicul şi cunoştinţe la nivel de comunicare în limba engleză, franceză, italiană, spaniolă sau germană. Pentru concursul aflat acum în desfăşurare, înscrierile se fac pân pe 13 decembrie. Directorul Lucian Dan Teodorovici ne-a spus că muzeul de pe strada Nicolae Gane va fi redeschis în februarie. Un contract în valoare de 500 de mii de lei pentru dotările necesare a fost încheiat luna trecută cu o firmă din Miercurea Ciuc. Practic, potrivit detaliilor din anunţul de licitaţie, dotările ar trebuie să fie aduse şi instalate în muzeu până la sfârşitul acestui an.

Chiar dacă salariile sunt dintre cele mai mici – coeficienţii pentru debutanţi sunt 1,44 pentru custode (2.800 lei net) şi 1,56 pentru muzeografi (3.000 lei net), potrivit Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice – competiţia la prima rundă (pentru câte un post din specializările menţionate) a fost acerbă. Numai pe postul de muzeograf s-au înscris 11 candidaţi.

CITEȘTE ȘI: Cum a devenit de nerecunoscut o casă din centrul Iaşului? Acum 4 ani te temeai să-i păşeşti pragul (FOTO)

L-am întrebat pe directorul MNLR dacă va fi organizat concurs şi pentru Ansamblul Muzeal „Ion Creangă”, dar răspunsul a fost negativ. Spre deosebire de Casa Memorială „Nicolae Gane”, echipa de specialişti de la complexul unde se află Bojdeuca a rămas pe loc. Complexul muzeal din Ţicău fost închis doar doi ani – cât au durat lucrările de consolidare şi restaurare a ei, de stabilizare şi reamenajare a curţii, respectiv de renovare a clădirii-muzeu construită în anii ’80.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Vedeți cum arată Casa „Nicolae Gane” la interior. Va fi reabilitată

 

Comentarii