Sapiens

marți, 08 mai 2018, 01:50
4 MIN
 Sapiens

Noapte bună, copii!

Vom avea referendum pentru redefinirea în Constituţie a noţiunii de familie? Celebrul apărător al infractorilor şi membru de bază al “famigliei” pesediste, Florin Iordache aşa susţine. Individul a oferit şi o dată pentru plebiscit – 10 iunie.   

Făcând pe fata mare, Biserica Ortodoxă a anunţat că rămâne o apărătoare a libertăţilor omului, dar că se pronunţă pentru normalitate în viaţa de zi cu zi a românilor. În acest sens, purtătorul de cuvânt al BOR a venit cu o precizare:  Biserica sprijină familia “naturală”, şi nu pe cea “tradiţională”, pentru că familia tradiţională, străveche a dispărut. Există însă familia naturală, formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

Lăsând la o parte că însăşi BOR acceptă (prin declaraţia de mai sus) că societatea evoluează, schimbându-se de la o epocă la alta, uneori radical; că mulţi membri ai acestei instituţii s-au confruntat de-a lungul vremurilor cu acuzaţii de pedofilie şi homosexualism fără ca Biserica să condamne ferm ticăloşia (în primul caz) şi “anormalitatea” (în cel de-al doilea caz), suntem obligaţi să analizăm oleacă ce vor exact să ne transmită popii prin sintagma “familie naturală”.

Răspunsul nu e greu: că Dumnezeu aşa a rânduit lucrurile, că numai un bărbat şi o femeie se pot căsători, că doar nunta, însoţirea dintre două persoane de sexe diferite este firească, naturală, potrivit legilor imuabile ale universului. 

Doar că genul acesta de aserţiune este o mare manipulare. Într-o carte destul de nouă, care a făcut furori atât în ţara în care a apărut prima ediţie (Israel), cât şi oriunde a fost tradusă – anume “Sapiens” de Yuval Noah Harari, care a apărut la noi anul trecut -, autorul (gay!) arată că trăim într-un univers al poveştilor.

Absolut tot ce a inventat omul de mii şi mii de ani sunt basme, scrie Harari. De la religie la fotbal, de la filosofie la jurisprudenţă, de la familie la oraşe etc., toate acestea sunt rodul imaginaţiei noastre, ele aparţinând nu atât lumii din jur, cât minţii omului, mereu în căutarea unui anumit tip de ordine. Oricare dintre cele de mai sus putea fi altfel, complet diferit de ceea ce vedem astăzi.

Mai mult, tocmai poveştile ne-au unit, pentru că grupurile s-au format împărtăşind aceleaşi idei, dedicându-se aceloraşi ţeluri. Faptul că Homo Sapiens a devenit, în final, singura specie umană supravieţuitoare (dominând apoi întreaga planetă) s-a datorat faptului că poveştile noastre s-au dovedit mai interesante decât ale cumătrilor din Neanderthal şi ale verişorilor din Indonezia şi Siberia. (Chestia asta cu poveştile îmi aduce aminte de Borges, argentinianul, adeptul unei teorii asemănătoare.)

Aşadar, crezându-l pe Harari pe cuvânt, familia alcătuită doar din bărbat şi femeie este o poveste născocită de noi, la un moment dat, pe parcusul evoluţiei. Confuzia intenţionată pe care BOR o face între familia naturală şi familia creştină, adică între două basme diferite, ne demonstrează că scribii Bisericii ori nu prea citesc, ori nu prea gândesc, ori ne iau de fraieri. Aş merge pe ultima variantă, de vreme ce tocmai religia îmbracă mii de forme diferite, prezentate credincioşilor drept adevăruri absolute. Şi atunci de ce se contrazic unele pe altele, fraţilor, iar voi sunteţi primii care încălcaţi flagrant legile lui Dumnezeu?  

Personal, nu mă simt deloc lezat, precum sensibilul Florin Iordache, văzând două femei ţinându-se de mână, sărutându-se şi eventual căsătorindu-se – e treaba lor!, ci de faptul că România a ajuns să fie condusă de femei analfabete ca Viorica Dăncilă şi Carmen Dan, care ţinându-se drăgăstos de braţ îi dau limbi (sunt prea dur? Atunci, linguşindu-l) penalului Liviu Dragnea. Taman ultima poveste pune în pericol viitorul României!

Aşadar, de frica homosexualilor, dar după ce i-a eliberat pe criminali, violatori, hoţi şi corupţi din puşcării, care s-au întors imediat la vechile îndeletniciri, PSD organizează referendum pentru a salva familia “naturală”!

Noapte bună, copii!

Comentarii