Săptămână plină pentru înalţii ierarhi de la Mitropolie: IPS Teofan va sluji joi la Bărboi

luni, 26 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Săptămână plină pentru înalţii ierarhi de la Mitropolie: IPS Teofan va sluji joi la Bărboi

Săptămână încărcată pentru înalţii ierarhi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care a început de ieri, duminică, 25 iunie 2023. Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a mers în preajma Iaşului, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Parohia Bârnova. Aici acesta a săvârşit, alături de un sobor de preoţi, slujba de resfinţire a lăcaşului de cult şi Sfânta Liturghie. 

A fost marcat, asta, în a treia duminică după Rusalii, momentul finalizării proiectului de restaurare a bisericii, care s-a întins pe o durată de cinci ani. Preotul paroh Adrian Albet a explicat că restaurarea ansamblului în această perioadă a însemnat refacerea acoperişului, a picturii interioare, a catapetesmei şi a obiectelor de mobilier.

S-a încercat păstrarea a cât mai multe din elementele originale ale bisericii. Cu ocazia deplasării înspre Bârnova, IPS Teofan a vizitat în cursul zilei de ieri şi parohiile Pahomia şi Ruşi, din comuna Dobrovăţ.

Tot ieri, adjunctul lui IPS Teofan, Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul, a mers în Parohia Poiana Oanţu din Protopopiatul Piatra Neamţ, unde a săvârşit slujba de Sfânta Liturghie şi a sfinţit casa socială.

Luni şi marţi, în Protopopiatele Iaşi 2 şi 3, dar şi în Protopopiatul Ceahlău, va avea loc consfătuirea lunară cu preoţii. IPS Teofan are însă programată următoarea apariţie publică la hramul bisericii Bărboi din Iaşi, proaspăt transformată în mănăstire, după cum „Ziarul de Iaşi” a scris în exclusivitate la începutul anului. Aici, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, IPS Teofan va ţine slujba de Sfânta Liturghie şi se va adresa credincioşilor.

Vineri, 30 iunie, PS Nichifor Botoşăneanul va sfinţi locul unde va fi construită o nouă biserică în Miroslava, pentru parohia Soborul Sfinţilor Apostoli, şi apoi se va deplasa, sâmbătă, 1 iulie, în judeţul Neamţ, la cunoscuta Mănăstire Agapia.

Acolo, PS Nichifor Botoşăneanul va săvârşi slujba de Sfânta Liturghie, dar şi un parastas pentru preotul Nicodim Măndiţă, fiindcă se împlinesc 48 de ani de când acesta s-a stins din viaţă. Conform doxologia.ro, pr. Nicodim a fost un călugăr misionar „fără egal în monahismul nostru contemporan”. 

Comentarii