scandal

marți, 28 martie 2023, 17:28
2 MIN
 scandal

Un copac a căzut astăzi, 28 martie, în curtea Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” Iaşi peste o maşină. Din fericire, în acel moment în autovehicul nu se afla nimeni, două cadre didactice tocmai coborâseră înaintea impactului cu puţin timp înainte, ne-au relatat martorii prezenţi la faţa locului. 

În urmă cu câteva zile, părinţii celor 600 de elevi care au fost evacuaţi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale, au protestat faţă de decizia luată. Protestul a fost organizat pe data de 23 martie de Asociaţia de Părinţi de la Colegiul Pedagogic, însă au participat şi părinţii care nu sunt membri ai asociaţiei.

Risc seism ridicat

Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” şi Grădiniţa cu Program Normal „Al.I. Cuza” din judeţul Iaşi se numără printre unităţile de învăţământ cu risc seismic ridicat. În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) de către conducerile unităţilor de învăţământ au fost identificate 39 de clădiri care sunt încadrate în clasa de risc sesmic I. Din cele 39 de clădiri identificate, doar 21 sunt utilizate în prezent. 15 clădiri au destinaţia săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinaţii.

Ministerul Educaţiei a solicitat conducerilor inspectoratelor şcolare ca, împreună cu autorităţile locale, să identifice soluţii pentru relocarea preşcolarilor/elevilor care învaţă în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I şi care sunt în uz. Astfel, elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi vor învăţa, începând de luni, în program de după-amiază, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iaşi, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi şi la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.

Finanţare de la buget

Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanţate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susţinute din fonduri europene. Inspectoratele şcolare au fost deja informate în legătură cu expertiza tehnică a clădirilor cu destinaţia unităţi sau instituţii de învăţământ construite înainte de anul 1978, care trebuie încheiate până pe 1 iunie 2026.

Comentarii