Scandal la uşa comisarului-şef Vasile Zacornea

Scandal la uşa şefului! Zeci de ieşeni au cumpărat degeaba programare la Înmatriculări

joi, 21 decembrie 2017, 02:50
4 MIN

Nebunia înmatriculărilor de autoturisme second-hand fără taxa de poluare a creat o mafie a programărilor online. Practic, activitatea Direcţiei de Înmatriculări şi Permise de pe bulevardul Primăverii şi a Registrului Auto Român Iaşi este blocată de două săptămâni de „samsari“ care fac sute de rezervări pe care apoi le vând individual cu 200 de euro. Practic, aceşti „băieţi descurcăreţi“ au ajuns să vândă programări online chiar la poarta celor două instituţii. Pentru că, marţi, poliţiştii de la Direcţia Generală Antifraudă (DGA) Iaşi au făcut percheziţii la RAR şi la ieşeni care vindeau programări online, jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“ au mers ieri la Direcţia de Înmatriculări şi Permise pentru a sta de vorbă cu şeful de aici despre cum poate fi fraudat sistemul de programări online. Numai că la uşa comisarului Vasile Zacornea era jale: zeci de oameni nemulţumiţi cereau audienţă şi vociferau.

Culmea, majoritatea dintre ei cerea o „dispensă“ pentru a-şi înmatricula un autoturism mai repede decât obţinuseră în programarea online. Culmea, unii dintre ei cumpăraseră programarea de la „samsari“. Cert este că, în „avalanşa“ de cereri de înmatriculări, angajaţii de la Direcţia de Înmatriculări şi Permise nu mai fac faţă, fiind numai trei oameni. De exemplu, ieri la amiază, începând cu ora 15 şi până la 16, comsiarul şef Vasile Zacornea de la Direcţia de Înmatri­cu­lări şi Permise Iaşi primeşte în audienţe ieşeni nemulţumiţi. Ieri, mai mult ca niciodată, 70 de oameni aşteptau să intre în biroul lui. Când jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi au sosit la această instituţie, puhoiul de oameni care cereau audienţă se afla în sala principală. Oamenii aşteptau la o uşă, care facilita accesul către etaj, unde comi­sarul are biroul. La ora 15 fix, cei 70 de oameni încă se certau pe subiectul unei liste: o mare parte dintre ei nu se înscriseseră pe liste, iar cei care care reuşiseră, se aflau taman la coadă. La ora fixată, puhoiul de oameni s-a urnit şi a încercat să se strecoare pe o uşă, pentru a ajunge la biroul comisarului şef.

Câteva femei înghesuite au început să ţipe, o mamă îşi proteja copilul pe care îl ţinea în braţe. Înaintarea acestora a fost „stăvilită“ chiar de Zacornea, care le-a spus oamenilor că nu poate ţine audienţe la 70 de oameni, deoarece nu are timpul necesar. Unul dintre cei de faţă i-a reproşat acestuia că a dat „un pumn de bani pe maşină şi va trebui să o ţină parcată câteva luni de zile“. „Am dat 60.000 de euro pe ea, iar programarea online am făcut-o zilele trecute. Tocmai în martie am fost programat. Pentru ce am dat atâţia bani pe maşină, ca să mă uit la ea?“, s-a plâns un bărbat. „Nu avem destui oameni ca să facem faţă la atâtea cereri, de asta durează aşa mult. În plus, suntem blocaţi de programări online făcute de către cei care vor să facă bani din această activitate. Sunt mulţi care vin aici cu programări cumpărate, din cauza lor stau la coadă oameni care au intenţii bune“, le-a spus Zacornea.

„A făcut o fotografie greşită la seria de şasiu“

Pentru a contraataca „bişniţa“ făcută de intermediari cu programările online, cei de la Direcţia de Înmatriculări şi Permise au o condiţie suplimentară: pentru rezervarea online, proprietarul ma­şinii care urmează să fie înmatriculată trebuie să aibă menţionată şi seria de şasiu a maşinii. O parte dintre cei care cereau audienţă la şeful instituţiei ieri aveau pe hârtie o altă serie de şasiu, semn că o cumpărase. Ei au venit să ceară socoteală, însă au fost refuzaţi. Astfel, ei au dat degeaba cei 200 de euro pentru rezervarea online. Un bărbat i-a reproşat comisarului Zacor­nea că îi făcuse o rudă apropiată „rezervarea“. „Eu am fost în Germania, iar programarea a fost făcută de către o rudă. A făcut o fotografie greşită la seria de şasiu. Ce să fac? Am cum­părat maşina degeaba?“, a întrebat acesta. Comisarul l-a refuzat categoric, iar omul a plecat ruşinat. „Vedeţi oa­meni buni? Acesta este un exemplu de programare online, iar voi ar fi trebuit să îl luaţi la întrebări pe el, nu pe mine. Din cauza celor ca el, alţii aşteaptă luni bune pentru înmatriculare. Ştiţi prea bine că zilele acestea sunt percheziţii la cei care fac bani din programările online, şi nu aş vrea să fiu luat la întrebări“, a răspuns Zacornea. Un alt participant la discuţie a spus că el nu doreşte decât să îşi radieze autoturismul înmatriculat în România. „Mi se pare nedrept ca eu, care vreau doar să radiez un autotu­rism şi care durează doar cinci minute, să aştept până în ianuarie. Plătesc impozit la această maşină, şi stă degeaba, nu produce nimic. Nu am adus nicio maşină din afară. Eu stau la coadă pentru alţii“, a spus şi acesta. Până la final, Zacornea a acordat audienţă doar celor care au avut speţe tehnice, adică aproximativ 15 persoane.

Marţi, cealaltă instituţie, Registrul Auto Român Iaşi a fost „ţinta“ perche­ziţiilor poliţiştilor de la Direcţia Ge­nerală Antifraudă. Şi în acest caz au fost vizaţi câţiva intermediari care vindeau programări online pentru omologarea autoturismelor aduse din străinătate. Marţi, directorul instituţiei, Octavian Varvara, le-a spus jurnaliştilor Ziarului de Iaşi că programările în acest caz sunt până undeva prin februarie. Până zilele trecute, numărul celor înscrişi online se apropia de 2.500, însă nu se ştie câte dintre programări sunt fictive, pentru a fi vândute.

Comentarii