Schimbul de terenuri cu Zămosteanu

SCHIMB – În locul parcului de pe A. Panu, Primăria va ceda parcarea din spatele BRD

joi, 19 iulie 2018, 01:50
3 MIN
 SCHIMB – În locul parcului de pe A. Panu, Primăria va ceda parcarea din spatele BRD

Municipalitatea ar urma să primească 6.600 mp, lângă Teatrul Naţional. Ca să treacă schimbul de terenuri prin Consiliul Local, coaliţia PSD-ALDE are nevoie de voturi de la PMP sau PNL.

Primăria a renunţat la ideea de a oferi la schimb terenuri din Parcul „Elena Doamna“ către un dezvoltator imobiliar. Municipalitatea vrea să intre în posesia unui teren de peste 6.600 mp, lângă Teatrul Naţional, ce se află în proprietatea omului de afaceri Cristin Zămosteanu, prin firma M.Chim SRL. Iniţial, Primăria a propus investitorului nu mai puţin de 10 suprafeţe de teren din patrimoniul public, jumătate dintre acestea fiind în Parcul „Elena Doamna“.

Demersul a stârnit un val de nemulţumire în spaţiul public, iar, la iniţiativa Asociaţiei Civica, a fost organizată şi o dezbatere privind situaţia spaţiului verde din faţa turnului UMF. La şedinţa de ieri de la Primărie, executivul municipalităţii i-a informat pe consilieri prezenţi că a fost iniţiată o nouă rundă de negocieri cu investitorul imobiliar în urma căreia s-a renunţat la propunerea privind terenurile din Parcul „Elena Doamna“. În schimb, pentru suprafaţa de lângă Teatrul Naţional, Zămosteanu ar urma să primească cinci terenuri, doar patru dintre acestea fiind în oferta iniţială: str. Zimbrului (5.570 mp), str. Elena Doamna 25 (1.394 mp şi 330 mp) şi şos. Nicolina colţ cu str. Răzoarelor (375 mp). Toate cele patru suprafeţe sunt râvnite de investitor întrucât îi întregesc acestuia proprietăţi unde vrea să dezvolte proiecte imobiliare de o amploare mai mare sau mai mică.

Celelalte şase suprafeţe din oferta iniţială (cinci în Parcul „Elena Doamna“ şi una vizavi de acestea) au fost eliminate şi, în schimb, a fost introdus un teren de 2.142 mp de pe str. Bărboi (parcarea lăsată în paragină din spatele BRD). Potrivit unor surse participante la întâlnire, consilierii PSD şi ALDE sunt de acord cu noul schimb de terenuri, în timp ce, în rândul consilierilor PNL, părerile sunt împărţite. Pentru a trece proiectul într-o viitoare şedinţă de Consiliu Local, următoarea fiind programată la sfârşitul săptămânii viitoare, alături de votul PSD-ALDE, executivul municipalităţii mai are nevoie doar de girul celor doi consilieri PMP. Deşi aceştia din urmă nu au participat la şedinţa informală de ieri, unele surse au precizat că aleşii PMP ar urma să voteze pentru schimbul de terenuri ce nu include suprafeţele din Parcul „Elena Doamna“.

Omul de afaceri Cristin Zămosteanu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, dar surse din Primărie spun că noua ofertă a fost prezentată consilierilor în condiţiile în care dezvoltatorul imobiliar ar fi acceptat să renunţe la terenurile din Parcul „Elena Doamna“ în favoarea noilor suprafeţe propuse de Primărie. 

Comentarii