SCHIMBĂRI MARI ÎN TRAFIC! Sens giratoriu nou, peron nou, circulație pe linia de tramvai

joi, 26 iulie 2018, 02:02
5 MIN
 SCHIMBĂRI MARI ÎN TRAFIC! Sens giratoriu nou, peron nou, circulație pe linia de tramvai
Măsuri fără precedent în ultimii 30 de ani în traficul din oraş, adoptate deja de Comisia de circulaţie, cu avizul Poliţiei Rutiere. Primăria, instituţia care le-a iniţiat, spune că acestea „vor transforma din rădăcini unele zone de trafic“. Nu mai puţin de şase străzi, unele foarte folosite, vor deveni sensuri unice. Totodată, vor apărea noi sensuri giratorii, în zone foarte circulate. Pe lângă mai multe peroane ale staţiilor de tramvai se va putea circula şi pe linia de tramvai. Noi semafoare, noi treceri de pietoni, noi intersecţii cu viraj la stânga interzis, dar şi noi zone cu acces auto interzis total în Centru. O măsură anunţată cu surle şi trâmbiţe în ultimii ani, şi aşteptată de pietoni, a fost din nou amânată: implementarea benzilor speciale pentru autobuze.

Primăria a anunţat ieri un set de măsuri fără precedent în traficul din oraş. Deciziile au fost adoptate deja de Comisia de circulaţie, au primit avizul Poliţiei Rutiere şi pot fi implementate imediat. Aşa cum s-a exprimat primarul Mihai Chirica, măsurile „vor transforma din rădăcini unele zone de trafic“: şase străzi vor deveni sensuri unice, vor fi înfiinţate trei noi treceri de pietoni, iar alta, existentă, va fi desfiinţată, pe şase străzi oprirea va fi interzisă, vor fi interzise viraje la stânga în unele intersecţii, va fi permisă circulaţia auto pe linii de tramvai în dreptul unor peroane, vor fi semaforizate noi intersecţii, va fi amenajat un nou peron în zona centrală şi, nu în ultimul rând, va apărea un nou sens giratoriu. La aceste măsuri se adaugă încă una care îi va avantaja pe pietoni, iar pe unii şoferi îi va nemulţumi: pietonalul Ştefan cel Mare va fi extins pe o lungime totală de peste 400 metri. Din setul de măsuri lipseşte una mult-aşteptată de o parte dintre ieşeni: benzi unice pentru transportul public. Deşi Primăria a anunţat de mai multe ori o astfel de intenţie, demersul a rămas la nivel de declaraţii publice.

Care sunt zonele vizate de noile decizii

Măsurile anunţate de primarul Mihai Chirica afectează un număr de circa 30 de străzi din mai multe cartiere: Tudor Vladimirescu, Cantemir, Tătăraşi, Copou, Centru, Nicolina, Păcurari şi Metalurgie.

„Măsurile sunt deosebit de importante, pentru că vizează transformarea din rădăcini a unor zone din municipiu“, a declarat ieri primarul Chirica.

Potrivit edilului-şef al Iaşului, străzile care vor deveni sensuri unice sunt: strada Barbu Lăutaru (tronson cuprins între str. Smârdan şi str. Rândunica), str. Romană (tronson cuprins între str. Decebal până la blocul M2 – str. Ion Neculce, sens spre Podul de Piatră), str. Delfini (sens dinspre str. Vasile Lupu spre str. Ciurchi), str. Dumbrava Roşie (pe sens de coborâre între str. Toma  Dumitrescu şi str. G. Coşbuc şi pe sens de urcare între str. Toma Dumitrescu şi str. G. Topârceanu), str. Ciurchi (tronson cuprins între str. Han Tătăr şi str. V. Lupu), str. Logofăt Tăutu (fosta Sulfinei, tronson cuprins între str. Lascăr Catargi şi str. N. Gane).

În ceea ce priveşte str. Ornescu, Primăria a instituit deja revenirea la circulaţia în ambele sensuri, cu verde intermitent dreapta la intersecţia cu str. Elena Doamna.

„La intersecţia străzilor Ion Creangă, Fântânilor şi Aurel Vlaicu va fi amenajat un sens giratoiu: va presupune croşetarea unei părţi din trotuar astfel încât să putem facilita giraţia în această intersecţie“, a menţionat primarul Iaşului.

Pentru alte trei zone din oraş au fost anunţate noi treceri de pietoni: stradela Săulescu (la intersecţie cu str. Silvestru), str. Ciurchi (la Tudor Center), aleea Sadoveanu (în dreptul staţiilor de transport public din dreptul ansamblului Carol I).

În schimb, o trecere de pietoni din zona Spitalului „Sf. Spiridon“ va fi desfiinţată, respectiv cea de pe str. Nicolae Bălcescu de la intersecţia cu str. Vasile Conta.

„Este trecerea de pietoni care gâtuia de fiecare dată circulaţia spre spital, se făceau cozi interminabile, era şi nesemaforizată. Există trecere de pietoni la limita bd. Independenţei, care este semaforizată şi în felul acesta vom reuşi să lăsăm banda de dreapta liberă în permanenţă pentru a putea deflui această intersecţie“, a spus primarul.

Noile semaforizări

Alte măsuri vizează montarea de indicatoare cu „Oprirea interzisă“ pe şase străzi: str. Spital Paşcanu (în zona Spitalului de Pneumoftiziologie), str. Theodor Pallady, str. Buna Vestire, str. M. Kogălniceanu, str. Ralet şi str. Inculeţ (pe tronsonul cuprins între şos. Nicolina şi pârâul Nicolina, zona benzinăriei Mol).

Pe bd. Nicolae Iorga, la pasajul Căi Ferate, Primăria va sincroniza semafoarele timp verde pentru tramvaie şi autovehiculele cu viraj stânga.

În Păcurari, în dreptul peroanelor de pe şoseaua Moara de Foc, zona pasajului Băncilă, municipalitatea va permite circulaţia auto şi pe linia de tramvai.

De asemenea, un nou peron pentru tramvaie, dar şi pentru autobuze, va fi realizat pe str. Palat, vizavi de Sala Sporturilor, cu sens de mers spre Podul Roş, iar staţia de autobuz de pe trotuar va fi desfiinţată.

Alte trei măsuri vizează: interzicerea virajului la stânga la intersectia şos. Nicolina – str. Arh. Berindei, semaforizarea intersecţiei de la Pod Metalurgie în tandem cu cele două Splaiuri, în timp ce circulaţia din intersecţia str. Han Tătar – str. Ciurchi se va realiza prin ocolire dreaptă a insulei.

Nu în ultimul rând, primarul a mai vorbit despre introducerea sensului unic pe str. Universităţii (în sens invers faţă de cum este în prezent), de lângă UMF.

„Nu se va mai putea urca, ci doar coborî cu obligatoriu dreapta pe bd. Independenţei. Este o măsură obligatorie pentru a evita accidentele în acea intersecţie“, a spus edilul. Însă, pentru această măsură, încă nu există avizul Poliţiei Rutiere.

Pietonalul Ştefan cel Mare va fi extins

Una dintre cele mai importante măsuri va fi aplicată în zona centrală: pietonalul Ştefan cel Mare va fi extins până la Casa Modei (zona intersecţiei cu str. 14 Decembrie), pe str. I.C. Brătianu şi pe str. Agatha Bârsescu (până la Hotelul Mitropoliei).

„Măsura va fi aplicată gradual, pe perioada vacanţei de vară, vom face o informare mai atentă asupra celor care sunt direct implicaţi – societăţi comerciale, persoane fizice -, cu indicarea traseelor, cu scrisoare în cutia poştală şi în felul acesta să facem un proiect de succes. Vor fi dirijaţi pe bd. Independenţei în sectoare semaforizate care să permită şi virajul de stânga, prin sensuri unice de urcare spre bulevard“, a susţinut primarul Mihai Chirica.

Unul dintre obiectivele municipalităţii în extinderea pietonalului vizează eliminarea traficului auto prin faţa Teatrului Naţional. În acelaşi timp, agenţii economici din zonă îşi vor putea extinde activităţile pe pietonal. Iniţial, potrivit primarului, extinderea pietonalului va fi implementată în perioadele de weekend astfel încât, până la începerea şcolii, şoferii să se obişnuiască cu faptul că nu vor mai avea acces în această zonă.

Comentarii