SCHIȚE: Baia Turcească, transformată de italieni în Centru de Artă Contemporană

miercuri, 15 august 2018, 01:59
2 MIN
 SCHIȚE: Baia Turcească, transformată de italieni în Centru de Artă Contemporană

Firma câştigătoare s-a impus la licitaţie în faţa altor şapte ofertanţi. „Este una din cele mai frumoase clădiri istorice din această zonă a oraşului", spune primarul.

Lucrările de reabilitare a Băii Turceşti vor fi executate de o firmă italiană. Primăria a semnat ieri contractul cu Cifolelii Edilizia SRL, companie ce va încasa 11,8 milioane lei. Italienii au licitat cu aproape 3,5 milioane lei mai puţin decât valoarea estimată de către municipalitate şi s-a impus în faţa altor şapte ofertanţi. Lucrările la Baia Turcească se vor desfăşura pe parcursul a 36 de luni.

„Este una din cele mai frumoase clădiri istorice din această zonă a oraşului. Ea aduce în atenţie o parte a culturii noastre care încă nu este suficient susţinută şi valorizată: arta contemporană. Edificiul construit în secolul a XIX-lea a fost lăsat uitării, intrând într-un stadiu avansat de degradare. Din fericire, am reuşit să exploatăm oportunitatea fondurilor europene pentru a reda circuitului cultural şi artistic încă un monument istoric. Ne dorim ca la sfârşitul anului 2020 să poată avea loc inaugurarea Centrului de Artă Contemporană, care să devină un loc expoziţional şi de creaţie pentru artiştii ieşeni, şi nu numai“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica, citat într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit proiectului, Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul „performance“, cât şi artă vizuală şi artă de obiect.

„Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune“, se precizează în comunicatul Primăriei.

Conform sursei citate, fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative.

„Din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (pentru fotografie, pictură, sculptură sau film) sau la zona teatrului contemporan. Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine pentru actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi“, arată reprezentanţii municipalităţii.

Totodată, la demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public, iar alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental.

Nu în ultimul rând, etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans / teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate.

Comentarii