Se anunţă un an cu cifre record la admiterea la facultate, la Iaşi

luni, 20 iulie 2020, 01:50
3 MIN
 Se anunţă un an cu cifre record la admiterea la facultate, la Iaşi

Toate universităţile de stat din Iaşi au mai mulţi înscrişi decât s-ar fi aşteptat. La una dintre cele mai solicitate instituţii, admiterea s-a încheiat ieri.

 

Universităţile din Iaşi au intrat în ultima săptămână a admiterii, iar deja o parte dintre acestea încep să strângă rezultate de etapă. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, spre exemplu, înregistrează anul acesta cea mai mare concurenţă la Medicină Generală din ultimii ani. Până duminică dimineaţă erau depuse 1.333 de dosare pe platforma online, pe 299 de locuri la buget, o concurenţă de 4,46/loc bugetat, în contextul în care în ultimii ani concurenţa nu ajungea până la 4 / loc. În total, până la nivelul zilei de ieri, la UMF erau depuse 2.512 dosare la toate facultăţile. Concurenţă ridicată se numără şi la Asistenţă Medicală Generală, unde au fost depuse 338 de dosare pe 56 de locuri, în total 6,04 / loc bugetat, la Medicină Dentară au fost 287 de dosare, 3,38 / loc bugetat, în timp ce în continuare Facultatea de Farmacie este cea mai puţin căutată de la UMF, fiind 86 de dosare pe 98 de locuri bugetate.

Platforma de admitere online de la UMF s-a închis ieri la ora 12.00, fiind în total aproximativ 3.300 de conturi făcute. Studenţii care au deja conturi începute şi procedura de admitere iniţializată, au la dispoziţie până marţi să finalizeze discuţiile cu cei din comisie pentru a-şi depune dosarele integral, astfel că cifrele finale de la UMF le vom afla începând cu ziua de mâine.

Politehnica îşi depăşeşte propriul record

Şi la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se anunţă o admitere care să depăşească recordurile anilor precedenţi. Încă de ziua de vineri, TUIASI avea acoperite locurile de la buget integral, pe numărul de candidaţi, fiindcă la TUIASI funcţionează un sistem unic în Iaşi: un candidat se poate înscrie cu acelaşi dosar şi o singură taxă la oricâte specializări de la cele 11 facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior tehnic. Până la nivelul orei 15.00 ieri, duminică, 19 iulie, erau depuse 2.800 de dosare pentru locurile de licenţă şi circa 90 de dosare pentru locurile de la taxă – un număr comparabil cu cel de anul trecut, în contextul în care admiterea mai durează până pe 28 iulie. Cele mai multe dosare sunt depuse la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, care a înregistrat anul acesta un număr record, circa 1.200 până la acest moment, în contextul în care nu a fost examen necesar pentru admitere, ca de obicei. Un reviriment se remarcă anul acesta la Facultatea de Design Industrial şi Managementul Afacerilor, fiind aproximativ 130 de candidaţi, mai mulţi decât în ultimii ani.

USAMV stă bine: 1.172 de dosare pe 623 de locuri

Şi la USAMV, admiterea merge în linii foarte bune – 1.172 de dosare depuse pe 623 de locuri în total, doar câteva specializări având nevoie de câteva dosare în plus pentru a acoperi integral locurile de la buget. La Agronomie, de asemenea, admiterea se încheie pe 24 iulie, şi de aceea reprezentanţii universităţii sunt încrezători că locurile vor fi acoperite integral într-o primă fază, urmând apoi admiterea din toamnă pentru diferenţa în locuri, în special la taxă.

Situaţia arată foarte bine şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care avea 7.254 de dosare depuse pe 3.374 de locuri la buget la nivelul zilei de sâmbătă. Cele mai căutate facultăţi sunt Facultatea de Psihologie, cu 1.039 de dosare pe 293 de locuri la buget, 920 la Informatică pe 274 locuri la buget, 1.643 la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor pe 822 de locuri la buget şi 811 la Drept, pe 191 locuri bugetate. Cu mici excepţii, toate facultăţile şi-au acoperit locurile la buget, în condiţiile în care mai este o săptămână de admitere la UAIC, până pe 24 iulie. 

Comentarii