Se decide calendarul moțiunii. Orban: Numai la asta îi duce capul, la şmecherii

miercuri, 02 octombrie 2019, 07:55
3 MIN
 Se decide calendarul moțiunii. Orban: Numai la asta îi duce capul, la şmecherii

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate miercuri pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depusă de PNL și susținută de USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată de 237 de parlamentari, iar pentru ca Guvernul Dăncilă să fie demis sunt necesare 233 de voturi. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunțat o decizie fără precedent: moțiunea de cenzură ar urma să fie votată, sâmbătă, în plenul reunit. Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că este un "tertip” prin care Guvernul Dăncilă speră să rămână în funcţie prin demobilizarea semnatarilor.

Opoziția a acuzat PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare, adică sâmbătă, în condițiile în care moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. "Intenționează, noaptea ca hoții, să impună citirea acestei moțiuni noaptea și să se voteze într-o zi nelucrătoare”, a spus Turcan.

Întrebat despre acuzațiile opoziției că se încearcă impunerea votului într-o zi nelucrătoare, Ciolacu a răspuns: "Zilele sunt constituționale, nu lucrătoare sau nelucrătoare”.

Comentând încercarea PSD de a duce într-o zi de sâmbătă votul la moțiunea de cenzură, Ludovic Orban a declarat că este un "tertip” prin care Guvernul Dăncilă speră să rămână în funcţie prin demobilizarea semnatarilor.

"Este un derapaj dramatic de la normalitate. Trebuie să vă spun că nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani vreo moţiune de cenzură să se fi dezbătut şi votat în week-end. (…) PSD vrea să ducă dezbaterea şi votul la această moţiune vineri, sâmbătă sau duminică. Mizând că nu sunt zile de activitate la Parlament, o să reducă la maxim prezenţa semnatarilor moţiunii, astfel încât să scape de moţiunea de cenzură printr-o programare complet anormală, nefirească”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus şi că sunt puţine şanse ca moţiunea să nu treacă, chiar şi în condiţiile programării votului sâmbătă. Liderul PNL afirmă că parlamentarii partidului său sunt "mobilizabili, indiferent în ce situaţie se găsesc, şi vor fi prezenţi”.

"Din punctul nostru de vedere, oricând va fi moţiunea, noi suntem prezenţi toţi şi vom vota la vedere toţi. PNL a luat decizia asta, ne-am consultat parlamentarii, sunt mobilizabili indiferent în ce situaţie se găsesc şi vor fi prezenţi. Problema este că la această moţiune de cenzură nu suntem numai noi, mai sunt şi alte 5 grupuri parlamentare care şi ele trebuie să se mobilizeze pentru ziua respectivă, iar noi am zis o chestie de bun simţ: nu vrem neapărat luni, să fie luni, marţi sau miercuri, cum e normal. Nu putem înţelege această forţare absurdă. Eu sunt convins că numărul votanţilor moţiunii de cenzură va fi mai mare decât numărul voturilor”, a adăugat Ludovic Orban.

Birourile permanente au fost convocate pentru ora 10.30. De menționat că PSD are încă majoritate în conducerea celor două camere, care decid calendarul moțiunii, astfel că poate ajunge la această decizie fără precedent – vot sâmbăta la o moțiune de cenzură.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii